In een relatie

Relaties zijn in het begin vol passie en worden daarna steeds intiemer. Een relatie kan vijf fasen doormaken in dat proces, maar welke fase de fijnste is en hoe dit van invloed is op de seks kan per stel verschillen.

Relaties veranderen na verloop van tijd, in het begin zijn ze vol passie en worden daarna steeds intiemer. Je leert elkaar beter kennen, de verliefdheid wordt minder verliefd en je raakt op elkaar ingespeeld. Seksualiteit kan binnen een relatie ook veranderingen doormaken. 

Hoewel ik meerdere langdurige relaties heb gehad, vind ik het nog altijd lastig te bepalen wat ik wil. Mensen zeggen tegen me dat ik de lat te hoog leg.  Maar ook: dat ik mijn hart moet volgen. Tja, daar kan ik niet veel mee. Gaandeweg heb ik toch wat lessen geleerd.

Anoniem

Wat is een goede relatie? Lees haar verhaal.

De vijf fasen

In een relatie zijn over het algemeen vijf fasen te onderscheiden. Sommige stellen doorlopen alle fasen, anderen slaan er een paar over. Zo kun je van de romantische fase direct in de fase komen waarin je je eigen weg zoekt of blijven hangen in de fase, waarin je een stel aan het worden bent:

  1. Romantische fase: twee mensen worden verliefd op elkaar. Alles is nog nieuw en je doet je best het elkaar naar de zin te maken. Vaak is er een groot verlangen naar samenzijn en gepassioneerde seks. Alles is heftig in deze fase, ook de seks.
  2. Een stel worden: de roze wolk is over en je leert elkaar echt kennen. Je doet nog steeds veel samen, maar ontdekt ook dat jullie verschillend zijn. Partners proberen hun eigen plek te vinden in de relatie. Dit geldt ook voor de seksuele relatie.
  3. Een stel zijn: je kent elkaar al wat langer, bent helemaal op je gemak bij elkaar en op elkaar ingespeeld. Er is sprake van vriendschap, vertrouwen en veiligheid, ook in de seks.
  4. Je eigen weg (weer) zoeken: je steekt meer tijd in wat jij leuk vindt om te doen, los van je partner, bijvoorbeeld op zoek gaan naar een eigen hobby of afspreken met vrienden.
  5. Balans tussen jezelf en de ander: de partners voelen meer basisvertrouwen voor elkaar. Ze kiezen voor de relatie zonder zichzelf op te geven. Ze voelen genoeg vertrouwen om verschillen tussen elkaar te accepteren en zijn niet meer bang om afgewezen te worden door de ander. Zo is verschil in seksuele behoefte of seksuele variatie geen probleem meer. Verschillen worden niet gezien als belemmerend, maar als verrijkend.

De laatste fase hoeft ook niet altijd de perfecte fase te zijn. Veel stellen kunnen ook in eerdere fasen al een goede balans vinden. Sommige mensen hebben een prettige relatie als ze elkaar goed aanvullen en weinig seks hebben (de fase: een stel zijn) of als ze heel erg hun eigen leven hebben (fase vier: je eigen weg zoeken). Pas als je zelf ontevreden wordt kun je kijken of dat te maken heeft met de fase waarin je zit en wat je daaraan zou kunnen doen.

Oefen met seks binnen je relatie