Pijn bij het vrijen, waar ligt het aan?

Mijn man en ik waren er al snel uit, een kindje zou toch wel heel mooi zijn. Zo gezegd zo gedaan, foliumzuur gehaald, gestopt met anticonceptie en vol spanning afwachten. En ja hoor, al snel was het raak! Twee mooie streepjes maakten ons ongelofelijk blij. De zwangerschapskwaaltjes vielen gelukkig mee en voordat ik het wist lag ik te bevallen. Slapeloze nachten (manlief sliep gewoon door), een onrustige baby, borstvoeding, kolven, werken, … nee seks stond in het begin niet echt op mijn prioriteitenlijstje. Toen het eenmaal zover was, voelde het gek en anders dan anders. Het deed niet alleen pijn, maar ook leek alsof het ‘niet meer paste’.

​… En toen? Wat deed je?

Ik wist dat vrijen anders kon voelen na een bevalling, zeker als je nog borstvoeding geeft, maar toen het niet beter werd ben ik toch hulp gaan zoeken. Omdat de verloskundige verteld had dat ik aan de bel moest trekken als het vrijen niet beter ging na een tijdje, heb ik hen gebeld. In eerste instantie dacht ik dat ik niet goed gehecht was (echt letterlijk het leek wel alsof ik was dicht gehecht). Zij adviseerde mij om een afspraak te maken met de gynaecoloog. Ik was namelijk in het ziekenhuis bevallen

Bij wie kwam je terecht?

De gynaecoloog heeft lichamelijk onderzoek gedaan en zag direct dat mijn bekkenbodem erg gespannen was.  Ik werd doorgestuurd naar de bekkenfysiotherapeut.

En wat deed zij?

Eerst natuurlijk een kennismakingsgesprek waarin ik vertelde over mijn klachten. Ze vroeg of ze me inwendig mocht onderzoeken en heeft dat toen gedaan. Het was inderdaad de bekkenbodemspier, die stond strak. Ik kreeg oefeningen aangeleerd hoe je je bekkenbodemspier kunt trainen, ik moest hem leren ontspannen. Die oefeningen deed ik ter plekke en moest ik thuis ook doen. Elke keer als ik terugkwam keek ze hoe gespannen de bekkenbodemspier was. Op advies had ik ook een zogenaamde ballon gebruikt (ik weet de officiële naam niet meer). Totaal niet sexy, maar ik had het er graag voor over. Door telkens meer lucht in de ballon te pompen, wordt hij groter en went je vagina daaraan. Ondertussen moest ik de bekkenbodemspier telkens ontspannen. Voor gevoelige plekken in mijn vagina die droog waren, als gevolg van de borstvoeding, kreeg ik lanettecreme. 

En hielp het?

Ja! Het probleem is gelukkig over. Het heeft wel even geduurd, maar de ballon ligt op zolder en ik ga niet meer naar fysio. In principe gaat het goed, maar het blijft wel een beetje mijn zwakke plek. Het gaat niet helemaal vanzelf, ik moet echt bewust de bekkenbodemspier ontspannen. De ene keer is helemaal pijnloos, een andere keer gaat het wat minder goed. Het blijft een aandachtspuntje, en ik weet waar ik moet zijn als het niet goed gaat.

Lees hier het gehele interview 


Reactie van Jitske de Vries, consulent seksuele gezondheid en psycholoog

Hoe ontstaat dat, pijn bij het vrijen?

Pijn bij het vrijen ontstaat wanneer de vrouw onvoldoende ontspannen en opgewonden is tijdens de geslachtsgemeenschap. De bekkenbodem wordt (onbewust) aangespannen, waardoor het gevoel kan ontstaan dat de penis ‘niet meer past’. Wanneer een vrouw een paar keer pijn heeft gehad tijdens het vrijen kan zij in een zogenaamde pijnspiraal terecht komen: uit angst om opnieuw pijn te hebben is zij extra gespannen. De vulva wordt dan minder vochtig en zij spant onbewust haar bekken aan. Daardoor wordt de kans op pijn bij geslachtsgemeenschap groter.

Wat raad je vrouwen en mannen aan die net een kindje hebben gekregen?

Na een bevalling is er tijd (en soms ook oefening) nodig om opnieuw vertrouwd te raken met een veranderd lichaam en het contact tussen de vrouw en haar partner te herstellen. Vrouwen worden vaak wat moeilijker opgewonden (vochtig), zeker gedurende de periode dat zij borstvoeding geven. Het kan ook zijn dat seksuele handelingen die de vrouw en haar partner vroeger fijn vonden, anders of minder fijn voelen. Dit kan betekenen dat zij het even wat rustiger aan moeten doen, of (tijdelijk) op zoek moeten gaan naar nieuwe manieren van vrijen. Wanneer het eerste seksuele contact na de bevalling te snel plaats vindt, kan dit er voor zorgen dat geslachtsgemeenschap pijnlijk is, de vrouw gespannen of angstig wordt en seks niet meer prettig is. Daarom is het erg belangrijk om de tijd te nemen om (lichamelijk en psychisch) te herstellen, voldoende opgewonden te raken, en wensen en grenzen duidelijk over en weer uit te spreken.

Het advies is dus: begin voorzichtig, neem de tijd om opgewonden te raken en gebruik eventueel wat glijmiddel. En: neem pijnklachten altijd serieus! Ga niet door, want dan kan de pijn alleen maar erger worden.

Wat als er toch seksuele problemen ontstaan?

Wanneer er na de bevalling seksuele problemen optreden kan hulp gezocht worden bij een bekkenfysiotherapeut, consulent seksuele gezondheid of seksuoloog. Deze kan de vrouw en haar partner aan de hand van verschillende oefeningen begeleiden bij het herstellen van seksualiteit. Het betrekken van de partner vormt een belangrijk aandachtspunt. Veel vrouwen zien pijn bij het vrijen ten onrechten als ‘hun probleem’, maar de oplossing ligt toch echt bij beide partners.