Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken
Onderwerp

Abortus

Een abortus betekent het afbreken van de zwangerschap. Dit kan in Nederland zonder kosten in een van de veertien abortusklinieken.

Door een abortus uit (te laten) voeren breek je de zwangerschap af. De zwangerschap mag volgens de abortuswet niet verder zijn dan 24 weken op het moment van afbreken, maar in de praktijk houden abortusartsen maximaal 22 weken aan. Het verschilt per kliniek tot hoe ver in de zwangerschap ze behandelingen doen. 

Ben je onbedoeld zwanger en wil je meer weten over je keuzemogelijkheden?

Bij een ongewenste zwangerschap kun je eerst naar de huisarts gaan om de opties te bespreken, maar je kunt ook zonder verwijsbrief van de huisarts een afspraak maken in een abortuskliniek. Bij een abortus en als je dus meer dan 6 weken zwanger bent, heb je wel te maken met een verplichte bedenktijd van vijf dagen tussen het eerste gesprek met een huisarts of abortusarts en de dag dat de abortus plaatsvindt. Alleen als je minder dan 17 dagen overtijd bent, valt de abortus onder een overtijdbehandeling en geldt geen verplichte vijf dagen bedenktijd. Woon je (legaal) in Nederland? Dan hoef je voor een abortus niet te betalen.  

Meer weten? 

Bijna alle abortussen worden uitgevoerd in één van de veertien abortusklinieken in Nederland. 

Voor adressen van deze klinieken kun je terecht op de website van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen of via Zorgkaartnederland.nl. 

Soorten behandeling

Er zijn verschillende manieren om de zwangerschap af te breken. Je hebt hierin zelf een keuze, maar het hangt er ook vanaf hoe lang je zwanger bent. Hieronder spreken we van ‘weken overtijd’: vanaf het moment dat je ongesteld had moeten worden.

Tot 7 dagen overtijd

Bij een hele korte zwangerschap (korter dan zeven dagen overtijd), wordt de behandeling uitgesteld. Anders is er een kans dat de behandeling niet lukt. Vanaf dat je een week overtijd bent kan de behandeling wel worden uitgevoerd.

Zuigcurettage: 7 dagen tot en met 12 weken over tijd

Een zuigcurettage kun je laten doen als je zeven dagen toten met twaalf weken overtijd bent. Met een heel dun plastic buisje wordt de inhoud van de baarmoederholte leeggezogen.

Eerst wordt de baarmoedermond gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. Daarna wordt de baarmoedermond iets opgerekt zodat er een plastic zuigbuisje kan worden ingebracht. Met dit buisje wordt de vrucht weggezogen. Je voelt dan waarschijnlijk een vrij hevige, maar korte menstruatiekramp. De hele ingreep duurt bij elkaar vijf tot vijftien minuten. Na de behandeling kun je enkele dagen last hebben van buikkrampen. Ook kun je bloed verliezen, ongeveer net zoveel als bij een normale menstruatie.

Abortuspil: tot 9 weken overtijd

De ‘abortuspil’ kun je tot negen weken na het begin van je laatste menstruatie gebruiken. Eigenlijk zijn het twee verschillende medicijnen. Op de eerste dag van de behandeling krijg je een medicijn dat ervoor zorgt dat het zwangerschapshormoon niet meer werkt en de vrucht loslaat van de baarmoeder. Twee dagen later neem je thuis een ander medicijn dat buikkramp veroorzaakt en een ‘miskraam’ opwekt. Dit kan een aantal uren duren. Bijwerkingen van de abortuspil kunnen zijn misselijkheid, diarree en soms hevig bloedverlies. 

Vanaf 13 weken

Bij een zwangerschap vanaf dertien weken is de behandeling iets anders. Er zijn verschillende methoden voor. Na deze ingreep is het vaak nodig om langer in de abortuskliniek te blijven om uit te rusten. Overnachten is vrijwel nooit nodig. Niet in alle abortusklinieken kun je voor een behandeling na 13 weken terecht. 

Na afloop

Na de behandeling krijg je een recept voor antibiotica en een informatiebrief mee. In deze brief staan aanwijzingen en tips voor de periode na de abortus.

Sommige vrouwen ervaren schuldgevoel, spijt of verwarring na een abortus. Hebben ze wel de juiste beslissing genomen? Hadden ze het kind toch niet kunnen verwelkomen? Deze gevoelens en twijfels kunnen een grote belasting geven.

Hulp bij de verwerking

Als je last blijft houden van je abortuservaring, kan het helpen om erover te praten en ervaringen te delen met andere vrouwen. Ook voor mannen kan een abortus lastig zijn. Je kunt voor hulp bij de verwerking terecht bij:

 • Fiom (neutraal)
 • Siriz (Christelijke benadering)

Veelgestelde vragen

 • Hoe gaat een abortus?

  Er zijn verschillende manieren om een zwangerschap af te breken. Tot 9 weken zwangerschap kan dit met medicatie, de zogenaamde abortuspil. Maar je kunt ook kiezen voor het laten wegzuigen van het vruchtje. Dat heet een vacuümaspiratie, en gebeurt onder plaatselijke verdoving of je krijgt een roesje waardoor je in slaap bent. Vanaf 13 weken zwangerschap gebeurt een abortus met andere instrumenten. 

 • Tot hoeveel weken kun je een abortus doen? 

  In de wet staat dat een abortus in Nederland mogelijk is tot 24 weken, maar abortusartsen houden 22 weken aan. Het verschilt per abortuskliniek tot hoeveel weken zwangerschap ze een abortusbehandeling uitvoeren.

 • Kan ik de werking van de abortuspil nog stoppen?

  Er gaan verhalen rond van een abortuspilstopper of een ‘spijtpil’. Hiermee zou je de zwangerschap toch in stand kunnen houden. Er is geen bewijs dat dit veilig is en ook niet dat je hiermee de zwangerschap kunt behouden. 

 • Kun je onvruchtbaar worden door een abortus?

  Een abortus (abortuspil of vacuümaspiratie) heeft geen risico’s voor je vruchtbaarheid en vergroot ook niet de kans op een miskraam. Wat je daar soms over hoort of leest klopt dus niet.

 • Kun je psychische klachten krijgen na een abortus?

  Nee. Soms hoor je over onderzoeken die dat zouden aantonen, maar die onderzoeken zijn niet betrouwbaar. De vrouwen die psychische klachten hadden na een abortus, hadden die voor de abortus ook al. Dat wil niet zeggen dat het makkelijk is om een abortus te laten doen. Je kunt verschillende gevoelens hebben na een abortus: opluchting, verdriet, leegte, schaamte, misschien schuldgevoel over de abortus of juist schuldgevoel omdat je geen verdriet voelt. De meeste vrouwen die kiezen voor een abortus hebben goed nagedacht over hun besluit, doen dit uit eigen vrije wil en hebben er geen spijt van.