Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken
Onderwerp

Onbedoeld zwanger

Een onbedoelde zwangerschap kan iedereen overkomen. Soms wordt er geen anticonceptie gebruikt, niet goed gebruikt, of de anticonceptie werkte niet goed. Jaarlijks worden omgeveer 67.000 vrouwen onbedoeld of ongepland zwanger. Een onbedoelde zwangerschap hoeft niet per se ongewenst te zijn.

Is de zwangerschap onbedoeld of ongepland, dan zijn er vier mogelijkheden:

 • De zwangerschap uitdragen en het kind zelf opvoeden.
 • Pleeggezin: de zwangerschap uitdragen en het kind niet zelf opvoeden, maar afstaan aan een pleeggezin. In dit geval kun je wel contact houden met je kind.
 • Adoptie: de zwangerschap uitdragen en het kind niet zelf opvoeden, maar afstaan ter adoptie.
 • Abortus: de zwangerschap laten afbreken.  

Hulp bij keuze

Sommige vrouwen (en hun partner) weten direct wat ze willen als ze onbedoeld zwanger zijn: het kind houden of de zwangerschap afbreken. Anderen vinden het veel moeilijker om die keuze te maken. Voor hen kan het fijn zijn om hulp te krijgen bij het maken van een keuze. Dat kan bij de huisarts, maar ook bij Fiom. Deze organisatie is gespecialiseerd in hulp bij een onbedoelde zwangerschap. Zij bieden ook een online keuzehulp aan. 

Je kunt ook terecht bij Siriz (voortgekomen uit de VBOK). Dit is een organisatie die voorstander is van het uitdragen van een zwangerschap. Ook de organisaties ‘Schreeuw om Leven’ en ‘Er is Hulp’ zijn anti-abortus. Let daarop.

Er een online informatiepunt voor vrouwen die meer hulp wensen bij het keuzeproces en onbedoelde zwangerschap.

Informatiepunt voor onbedoelde zwangerschap

Als je zeker weet dat je de zwangerschap wilt afbreken, kun je contact opnemen met je huisarts of een abortuskliniek bij jou in de buurt. Bij overtijd zijn er ook huisartsen die medicatie geven voor afbreking van een zwangerschap. Niet alle huisartsen doen dit of zijn hierin al geschoold. Als je kiest voor afbreking van een zwangerschap heb je geen verwijzing nodig van een huisarts naar een abortuskliniek. Als je overtijd bent is er ook geen verplichte bedenktijd van vijf dagen. 

Veelgestelde vragen

 • Help ik ben zwanger, wat moet ik nu?

  Als je onbedoeld zwanger bent geraakt, heb je 4 opties:

  • een kind krijgen en zelf opvoeden
  • een kind krijgen en in een pleeggezin laten plaatsen
  • een kind krijgen en afstaan ter adoptie
  • de zwangerschap laten afbreken

  Als je 16 dagen of korter ‘overtijd’ bent, is dit een overtijdbehandeling en heb je geen 5 dagen verplichte bedenktijd.

  Als je ongewenst zwanger bent, kun je voor een moeilijke keuze staan. Er met anderen over praten helpt om de gevolgen van de verschillende opties op een rijtje te krijgen. Maar het is jouw keuze, en niemand heeft het recht om jouw keuze te beïnvloeden of je te dwingen.

  Heb je niemand met wie je vrij over je ongewenste zwangerschap kunt praten? Via www.onbedoeldzwanger.info kun je praten of chatten met hulpverleners die jou niet zullen veroordelen. Je vindt daar ook meer informatie over de mogelijkheden.

 • Hoe weet ik of ik zwanger ben?

  Word je ongesteld? Dan ben je niet zwanger. Je kunt soms een paar dagen later ongesteld worden dan verwacht. Dit is niet erg.

  Word je niet ongesteld? Dan ben je misschien zwanger. Koop dan een zwangerschapstest bij de drogist, de apotheek, supermarkt of online. Deze kun je thuis zelf doen met urine. Wacht met testen tot de dag waarop je normaal gesproken ongesteld zou worden. Dan heeft je lichaam zoveel zwangerschapshormonen aangemaakt dat een test ze kan meten. De uitslag is onbetrouwbaar als je de test te vroeg doet.

  Bij je huisarts kun je ook een zwangerschapstest laten doen. Deze is gratis.

Hulp bij problemen

In elke levensfase kunnen seksuele problemen voorkomen. Heb je ergens last van en zoek je hulp? Neem dan contact op met de huisarts of seksuoloog.

Zoek hulp