Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken
Onderwerp

Veilige seks

Veilige seks is belangrijk om geslachtsziekte en ongewenste zwangerschap te voorkomen. Dit kun je doen door voorbehoedsmiddelen te gebruiken bij het vrijen.

Een zwangerschap voorkom je met bijvoorbeeld de pil, een spiraal of een condoom. Een soa kun je alleen maar voorkomen door te vrijen met een mannen- of vrouwencondoom.

Zwangerschap voorkomen

Een zwangerschap kan alleen ontstaan door penis-in-vagina seks. Als je (nu nog) geen kind wilt en vruchtbaar bent, maar je wilt wel penis-in-vagina seks, dan zul je een betrouwbare anticonceptiemethode moeten gebruiken om een zwangerschap te voorkomen. Wat is betrouwbare anticonceptie en wat past bij jou of jullie?

Middelen om te voorkomen dat je zwanger wordt, noemen we ook wel anticonceptiemiddelen. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten betrouwbare anticonceptiemiddelen. Middelen met hormonen en zonder hormonen. Middelen die kort werken en middelen die enkele weken of zelfs jaren werken. Bij goed gebruik zijn al deze middelen heel betrouwbaar.

Soa voorkomen

Bij geslachtsgemeenschap (neuken) beschermt alleen het mannencondoom of het vrouwencondoom tegen een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of hiv. Bij anale seks is het belangrijk om een mannencondoom te gebruiken en bij beffen een beflapje. Bij pijpen moet je sperma niet doorslikken.

Seksspeeltjes kunnen ook soa’s overdragen. Zorg altijd dat ze goed schoon zijn voor gebruik. Een aantal soa’s is ook overdraagbaar via bloed: hiv, hepatitis b en syfilis.

Zoenen (met of zonder tong), masseren, strelen, masturberen of droogneuken (vrijen met kleren aan) zijn altijd veilig voor zowel het voorkomen van een zwangerschap als het voorkomen van een soa.

Veelgestelde vragen

  • Mijn vriendin en ik hebben seks gehad waarbij ik met mijn penis bij haar naar binnen ging, maar ik ben niet in haar klaargekomen. Kan ze toch zwanger zijn?

    Ook als je niet in je vriendin bent klaargekomen bestaat er een risico op zwangerschap. Binnen 72 uur (maar liefst binnen 24 uur) na de gemeenschap kan je vriendin nog een morning-afterpil nemen. Zij kan ook binnen 5 dagen de EllaOne pil innemen of een koperspiraal laten plaatsen. De EllaOne pil is een nieuwe morning-afterpil die tot 5 dagen na het onveilige contact geslikt kan worden. Vanaf de eerstvolgende dag dat je vriendin normaal ongesteld wordt kan ze een zwangerschapstest doen.

  • Wat is Double Dutch?

    Double Dutch wil zeggen: gebruiken van de condoom én de pil (of een ander anticonceptiemiddel). De pil beschermt tegen zwangerschap, het condoom tegen soa’s. Je bent met Double Dutch dus beschermd tegen zwangerschap én tegen soa’s. 

  • Hoe groot is het risico op een soa als je eerst jezelf met de hand bevredigt en daarna de ander?

    Dit risico is erg klein. Er bestaat alleen een kleine kans op besmetting als er sperma, bloed of vaginaal slijm overgebracht wordt naar de slijmvliezen van de ander. Slijmvlies zit in de vagina, anus, de binnenkant van de mond, de penis en de plasbuis. Als je geen sperma, bloed of vaginaal vocht aan je hand hebt is het risico op een soa dus verwaarloosbaar.

Hulp bij problemen

In elke levensfase kunnen seksuele problemen voorkomen. Heb je ergens last van en zoek je hulp? Neem dan contact op met de huisarts of seksuoloog.

Zoek hulp