Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken
Onderwerp

Soa en hiv

Een soa geeft niet altijd klachten, dus het kan dat je er niet iets van merkt. Een soa kan wel vervelende gevolgen hebben. Laat je dus testen. Wat zijn eventuele klachten en wat kun je doen?

Hoe merk je dat je een soa hebt?

Veel mensen met een soa hebben geen klachten. Vaak hebben mensen niet door dat ze geïnfecteerd zijn. Als je geen klachten hebt wil het dus niet zeggen dat je soa-vrij bent. Maar soa kunnen ook juist wel vervelende klachten geven.

Voorbeelden van klachten:

 • Afscheiding uit penis, vagina of anus. Bij vrouwen is de afscheiding vaak meer dan normaal. De afscheiding kan waterig, melkachtig, gelig of groenig van kleur zijn en apart ruiken.
 • Branderig gevoel, irritatie, pijn tijdens of na het plassen of kleine beetjes moeten plassen.
 • Zweertjes, wratjes of blaasjes op penis, vagina, anus of mond.
 • Jeuk in het schaamhaar, aan eikel, schaamlippen of anus.
 • Gezwollen klieren in de liezen.
 • Pijn in één of beide (bij-)ballen.
 • Pijn in de onderbuik.
 • Pijn bij het vrijen of onregelmatig en abnormaal bloedverlies, bijvoorbeeld na het vrijen of tussen twee menstruaties in.

Een soa gaat nooit vanzelf over. De meeste soa’s kunnen gelukkig goed worden behandeld als je er op tijd bij bent, maar er zijn soa’s die ernstige gevolgen kunnen hebben als je ze niet laat behandelen. Een Hiv-infectie gaat bijvoorbeeld niet meer weg en kan leiden tot de ziekte aids.

Chlamydia is goed behandelbaar als je er snel bij bent, maar kan onbehandeld bijvoorbeeld onvruchtbaarheid tot gevolg hebben.

Doe een soa-test!

Door je te laten testen op een soa kom je erachter of je een soa hebt. Veel huisartsen kunnen een soa-test doen, maar je kunt vaak ook terecht bij de GGD of op een soa-polikliniek.

Let op: pas na drie maanden nadat je onveilig hebt gevreeën kun je je laten testen. Voor die tijd zijn de testresultaten nog niet betrouwbaar. Als je klachten hebt, zoals jeuk of pijn aan je geslachtsdelen, laat je dan eerder testen. Die klachten kunnen namelijk duiden op een soa, die direct te behandelen is.

Lees meer op Soaaids.nl

Meer over klachten en gevolgen van soa’s

Wanneer je (denkt dat je) een Soa / hiv hebt

Soa’s kunnen klachten geven, maar veel mensen met een soa hebben geen klachten. Ze hebben niet door dat ze geïnfecteerd zijn. Als je geen klachten hebt wil het dus niet zeggen dat je soa-vrij bent.  Maar soa kunnen ook juist wel vervelende klachten geven.

Lees meer over de mogelijke klachten en wat je kunt doen.

Veelgestelde vragen

 • Hoe kan ik voorkomen dat ik een soa oploop?

  Door met een mannen- of vrouwencondoom te vrijen ook als je een andere methode van anticonceptie gebruikt. Andere methoden van anticonceptie beschermen je namelijk niet tegen een soa.

 • Kan ik aan iemand zien dat hij/zij een soa heeft?

  Nee, dat is niet te zien aan de buitenkant. Sterker nog: vaak heb je niet eens klachten als je een soa hebt. Alleen door te testen weet je of jij of je partner een soa heeft.

 • Waar kan ik me laten testen op een soa?

  Dat kan bij je huisarts of bij een GGD bij jou in de buurt.

 • Hoe groot is het risico op een soa als je eerst jezelf met de hand bevredigt en daarna de ander?

  Dit risico is erg klein. Er bestaat alleen een kleine kans op besmetting als er sperma, bloed of vaginaal slijm overgebracht wordt naar de slijmvliezen van de ander. Slijmvlies zit in de vagina, anus, de binnenkant van de mond, de penis en de plasbuis. Als je geen sperma, bloed of vaginaal vocht aan je hand hebt is het risico op een soa dus verwaarloosbaar.

 • Ik heb sinds 1,5 jaar een relatie. Aan het begin van mijn relatie hebben mijn vriend en ik een soa-test laten doen. Gelukkig hadden wij allebei geen soa. Maar nu heb ik ineens genitale wratjes, terwijl ik echt geen seks heb gehad met een ander. Mijn vriend heeft geen wratjes. Hoe is het mogelijk dat ik nu toch een soa heb?

  Genitale wratten worden veroorzaakt door het HPV-virus. Het HPV-virus komt vaak voor, omdat het erg besmettelijk is. Sterker nog, de meeste mensen die seksueel actief zijn dragen het virus bij zich of hebben het ooit bij zich gedragen.Wanneer iemand het HPV-virus in zijn of haar lijf heeft zijn er verschillende opties. Het lichaam kan het virus uit zichzelf opruimen zonder dat de persoon ooit klachten krijgt. Het is ook mogelijk dat iemand het virus lange tijd in zijn/haar lichaam draagt zonder dat hij/zij klachten krijgt, maar dat er na lange tijd toch wratjes ontstaan (bijvoorbeeld bij lage weerstand en/of ziekte). De tijdsduur tussen aanraking met het virus en openbaring van klachten kan vele maanden tot jaren bedragen.In jouw geval is het dus mogelijk dat je het virus lange tijd geleden bij een vorige partner hebt opgelopen. Maar het virus kan ook van je huidige partner afkomstig zijn. Hij hoeft geen wratjes te hebben gehad om het virus door te kunnen geven. Ook kunnen wratjes heel klein zijn of op plekken zitten waar je ze amper ziet, waardoor hij misschien nooit heeft opgemerkt dat hij ze had.

  Lees meer over genitale wratten op de website van sense.info.

   

Ook interessant