Zoeken
Onderwerp

Parafiele stoornis

Word je seksueel opgewonden van een bepaald voorwerp? Of door iemand pijn te doen of door zelf pijn te hebben? Hieronder lees je meer over deze en andere bijzondere seksuele voorkeuren, ook wel parafilieën genoemd. Ook lees je wat het verschil is tussen een parafilie en een parafiele stoornis.

Wat is een parafilie?

Een parafilie betekent dat iemand seksuele gevoelens heeft voor of opgewonden wordt van bepaalde voorwerpen, situaties of mensen die geen toestemming kunnen geven, of met wie seks verboden is zoals kinderen of dieren. Denk bijvoorbeeld aan seksueel opgewonden worden:

  • van voorwerpen, bijvoorbeeld schoenen of rubber (fetisjisme)
  • door iemand pijn te doen of te vernederen (sadisme)
  • door zelf pijn te worden gedaan of vernederd te worden (masochisme)
  • door je geslachtsdeel aan een vreemde te tonen (exhibitionisme of ‘potlood venten’)
  • door stiekem naar iemand te kijken die naakt is of seks heeft, zonder dat die persoon in de gaten heeft dat hij of zij bekeken wordt (voyeurisme)
  • van kinderen onder de 13 jaar (pedofilie)
  • van dieren (zoöfilie)

We spreken van een parafilie als de gevoelens minstens 6 maanden duren en intens zijn. Er is op zich niets mis met een parafilie, zolang niemand er last van heeft.

Hoe ontstaat een parafilie?

We weten niet zeker hoe parafilieën ontstaan. Sommige deskundigen denken dat het aangeboren is. Andere denken dat het in de vroege jeugd of pas op latere leeftijd ontstaat. Er zijn veel verschillende opvattingen. Het is wel zo dat iemand met een parafilie daar zelf niks aan kan doen.

We weten ook niet precies hoe vaak parafilieën voorkomen. Mensen vertellen daar niet gemakkelijk over. Wel is bekend dat parafilieën vaker voorkomen bij mannen dan bij vrouwen.

Wanneer is een parafilie een probleem?

Een parafilie is een probleem als je er zelf last van hebt, of als iemand anders er last van heeft of schade van ondervindt. Dan spreken we van een parafiele stoornis.

Het is dus een probleem, als je er zelf last van hebt. Bijvoorbeeld dat je je schaamt, omdat je denkt dat je abnormaal bent. Of dat je geen partner kunt vinden die deze verlangens begrijpt en accepteert. Of dat je geen seks of relatie kunt hebben, omdat de persoon waar je seksueel opgewonden van worden een kind is.

Een parafilie is ook een probleem als je met je verlangens een ander schade toebrengt. Tijdens de seks iemand pijn doen die dat niet wil, is niet oké. Seks met een kind is slecht voor het kind en verboden bij de wet.

Adviezen

  • Bedenk dat parafiele verlangens en fantasieën op zich oké zijn. Het is niet nodig om je te schamen, of negatief over jezelf te denken omdat je deze verlangens hebt. Bedenk ook dat er meer mensen zijn met ongewone seksuele verlangens. Pas als je er zelf veel last van heeft, of iemand anders eronder lijdt, is het een probleem. Elke vorm van seks met een kind is altijd een probleem.
  • Parafiele verlangens worden vaak niet geaccepteerd in de maatschappij. Dat maakt het moeilijk om er over te praten en kan maken dat je je eenzaam voelt. Praat indien mogelijk met iemand die je vertrouwt over je gevoelens en problemen. Dat kan opluchten, en de eenzaamheid minder groot maken. Het kan helpen om leuke dingen te gaan doen met andere mensen.

Wettelijke grenzen

Een aantal seksuele handelingen zijn verboden en dus strafbaar. Het betreft onder meer:

  • Seks met een kind jonger dan 13 jaar.
  • Seks met een kind jonger dan 16 jaar. Maar dit wordt over het algemeen toegestaan als het leeftijdsverschil niet groter is dan 5 jaar, en als beiden het willen.
  • Seks met dieren.

Hulp

Van een parafilie kun je niet ‘genezen’. Wel kun je hulp krijgen om beter met je verlangens om te gaan. Dat kan betekenen dat je je bijzondere seksuele voorkeur accepteert. En dat je manieren vindt om daar op een prettige manier uiting aan te geven. Het kan ook betekenen dat je seksuele voorkeur zo veel mogelijk onderdrukt moet worden. Bijvoorbeeld omdat anders het risico te groot is dat je over (wettelijke) grenzen gaat. Voor hulp kun je naar je huisarts gaan. Als het nodig is, stuurt de huisarts je door naar een deskundige behandelaar.

Hulpverleners hebben een beroepsgeheim, ook als je in het verleden weleens iets hebt gedaan wat niet mocht. Alleen als iemand gevaar loopt, is de hulpverlener verplicht dit te melden en dit met je te bespreken.

Stop it Now biedt met een telefonische hulplijn (0800-2666436) en een chat anoniem, gratis en zonder oordeel ondersteuning voor iedereen die zich zorgen maakt over diens seksuele gevoelens en/of gedrag richting minderjarigen. Denk aan iemand die kinderporno kijkt of seksueel kindermisbruik dreigt te plegen of gepleegd heeft. Ook wanneer je je zorgen maakt om iemand in je directe omgeving of als professional kun je terecht bij Stop it Now.

klik hier voor het hulpoverzicht

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.