Veelgestelde vragen

Waarom heeft je partner niet altijd evenveel zin als jij? Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over verschil in zin in seks.

Hoe kan ik meer zin in seks maken?

 • Zin in seks begint met 'bezig zijn met seks'. Ga dus op zoek naar seksuele prikkels door op seks te letten en stil te staan bij je eigen lichaam, zodat je eventuele seksuele sensaties kan opmerken. Doe de oefening roze bril.
 • Leer jezelf in seksueel opzicht kennen: wat windt jou op? Welke prikkels werken goed bij jou? Wat heb je daarin nodig van je partner? Je kan denken aan het zoeken naar seksverhalen en plaatjes op internet, maar denk bijvoorbeeld ook aan het verleiden van je partner. 
 • Probeer je partner en jezelf eens op een nieuwe manier te prikkelen. Lees tips om je relatie spannend te houden.
 • Zorg ervoor dat je lekker in je vel zit en energie hebt. Dat kan je doen door te sporten, gezond te eten en aandacht te besteden aan je uiterlijk.

Ik merk regelmatig dat mijn vriendin me tijdens een feestje wel verleidt, maar dat ze eenmaal thuis afstand houdt. We hebben dan uiteindelijk geen seks. Moet ik haar verleidingspogingen een volgende keer wel serieus nemen, is ze me niet gewoon aan het uitproberen?

 • Waarschijnlijk is haar zin om seks met je te hebben wel echt tijdens het feestje. Het kan zijn dat zij uiteindelijk thuisgekomen afgeleid raakt door wat thuis zijn oproept: zorgen, huishoudelijk werk, werk dat nog gedaan moet worden. Misschien vindt ze de sfeer thuis niet prettig of is ze angstig voor de seks in een intieme sfeer. Het feestje was dan een veilige plek om je te verleiden, omdat ze weet dat jullie daar toch geen seks hebben.
 • Vraag het haar eens als het zich voordoet. Zij is de enige die kan weten wat er speelt.

Op een feestje heb ik vaak zin in seks met mijn partner, maar eenmaal thuis is mijn zin weg en wil ik alleen nog slapen. Wat kan ik doen om toch uiteindelijk seks te hebben en zodat het niet alleen bij het verleiden blijft?

Vraag je af wat maakt dat de zin verdwijnt, als je thuis bent? Daar kunnen allerlei oorzaken voor zijn:

 • Is de sfeer in huis wel goed?
 • Wat roept het 'thuis zijn' bij je op en wat was er anders op het feestje?
 • Vind je het misschien spannend om in een intieme sfeer seks te hebben?
 • Vind je het uberhaupt spannend om seks te hebben, maar vind je het verleiden wel leuk?
 • Wat gaat er aan gedachten door je hoofd als je eenmaal thuis bent en je partner doet een poging jou te verleiden?

Het is prettig voor je partner om uit te leggen wat je tegenhoudt. Een partner kan denken dat je een spelletje speelt, terwijl de zin in seks in eerste instantie wel oprecht is.

Mijn partner heeft minder zin in seks dan ik, waardoor ik geregeld masturbeer. Is het normaal dat ik masturbeer in een relatie?

Ja dat is normaal. Je hebt nou eenmaal niet altijd zin op hetzelfde moment. Met masturberen kun je zelf iets doen met je zin in seks. Daarnaast is masturberen voor sommigen toch echt iets anders dan seks hebben met iemand. Het kan best zijn dat je geen zin in seks hebt met je partner, maar wel met jezelf. Daar is niets mis mee, het kan je genot en plezier geven. Het is overigens niet zo dat masturberen zorgt voor minder zin in seks met je partner.