Borstkanker en seksualiteit

Borstkanker heeft een enorme impact op je seksuele leven. Vooral in de eerste periode is alle energie nodig om emotioneel te overleven en de vaak zware behandelingen te doorstaan. Meer dan de helft van de vrouwen met borstkanker heeft dan minder zin in seks, pijn bij het vrijen, orgasmeproblemen en meer behoefte aan intimiteit.

Minder zin in seks

Het verwerken van de psychische klap en het doorstaan van de zware behandelingen kost vaak veel energie, waardoor seks minder prioriteit krijgt. Door chemotherapie of bestraling kunnen vrouwen last hebben van langdurige vermoeidheid. Gevoelens van angst, somberheid en verdriet over de ziekte, verlies van een onbekommerd toekomstperspectief, moeite met het aanpassen aan een nieuwe levensstijl en het verwerken van het verlies van een borst kunnen leiden tot depressiviteit, wat invloed heeft op de zin in seks. Bekijk het filmpje over minder zin in seks.

'Zal ik me na borstkanker ooit weer 'normaal' en aantrekkelijk voelen?'
De borstkankerbehandelingen wilt u het liefst snel vergeten om zich weer 'de oude' te voelen, ook op seksueel gebied. Er kunnen echter, al dan niet tijdelijk, ingrijpende veranderingen optreden, die uw zelfvertrouwen op seksueel gebied en seksueel welzijn hebben aangetast. Dit vraagt om aanpassingen. Het kost enige tijd om uw openheid en vertrouwen op seksueel gebied terug te winnen, binnen en buiten de slaapkamer.

Pijn bij het vrijen

Vrouwen met borstkanker hebben vaak vaginale pijn bij het vrijen. Het kan zijn dat vrijen niet meer lukt als voorheen of als onprettig wordt ervaren. Als seks eenmaal pijn doet, kan een pijnspiraal ontstaan. Door chemotherapie en hormoonbehandelingen komen vrouwen vervroegd in de overgang, waardoor ze onvoldoende vochtig worden en pijn bij het vrijen kunnen krijgen. Neem pijnklachten altijd serieus en ga niet vrijen met pijn. Het kan helpen om een middel te gebruiken, dat de vagina voor langere tijd vochtig houdt. Bekijk het filmpje over pijn bij geslachtsgemeenschap.

Orgasmeproblemen

Tijdens en na een chemotherapie of bestraling kunnen orgasmeproblemen optreden. Meestal gaan deze klachten na een paar weken weer over. Door chemotherapie kan ook het centrale zenuwstelsel schade oplopen. Dit maakt het krijgen van een orgasme moeilijker of de ervaring minder intens. Orgasmeproblemen kunnen ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld stress, angst en concentratieproblemen. Bekijk het filmpje over moeilijk klaarkomen.

'Ik ben single. Wanneer vertel ik een nieuwe partner over mijn borstkanker?'
Hierop is geen pasklaar antwoord te geven. Ga eerst na hoe de nieuwe relatie voelt, hoe vertrouwd en open de omgang is en zoek dan naar een goed gespreksmoment. Helaas wijzen sommige nieuwe partners iemand af, wanneer zij horen dat het om een kankerpatiënt gaat of om een vrouw met een hoog risico op erfelijke borstkanker. Misschien is het dan maar goed te weten dat deze relatie waarschijnlijk toch niet bestand was geweest tegen veel stress en spanningen.

Meer over borstkanker en seks vindt u op de website van het NFK: www.kankerenseks.nl.

Borstkanker bij mannen

Borstkanker kan ook bij mannen voorkomen. De website www.mannenmetborstkanker.nl bevat o.a. informatie over de invloed van behandelingen op seksualiteit.

Meer informatie