Zwangerschap

Een zwangerschap kan veel effect hebben op het seksleven. Dit geldt voor de vrouw zelf, maar ook voor haar partner. Sommige vrouwen hebben tijdens de zwangerschap minder zin in seks en niet alle standjes zullen met een dikke buik meer lukken, maar het kan geen kwaad voor de baby.

Invloed van zwangerschap

Een zwangerschap heeft lichamelijk veel invloed op de vrouw en dus ook op de seksualiteit. De meeste gezonde vrouwen kunnen hier goed mee omgaan, maar het hangt er wel vanaf of ze lichamelijke klachten heeft, hoe ze de zwangerschap beleeft en hoe ze in haar vel zit. Sommige vrouwen hebben nergens last van en voelen zich heel goed. Andere vrouwen zijn soms maanden lang misselijk en vaak moe. Een zwangere vrouw kan zich heel mooi voelen en trots zijn op haar dikke buik en grotere borsten. Andere vrouwen schamen zich of voelen zich ongelukkig met hun lijf. Daarbij kan het bijvoorbeeld uitmaken of je graag in verwachting wilde raken of dat het een ongelukje was.

De zwangerschap heeft niet alleen invloed op de vrouw, maar ook op haar partner. Hoe kijk je als partner naar het veranderende lijf van je vrouw? Hoe voel jij je nu je vrouw zwanger is? Partners kunnen zich onzeker voelen, maar tegelijk ook heel betrokken en beschermend. Sommige partners voelen zich buitengesloten, omdat alles ineens alleen gaat om de vrouw en de toekomstige baby.

Wanneer kun je vrijen?

Je kunt vrijen wanneer je dat wilt, de hele zwangerschap door. Door misselijkheid, druk op de blaas, een dikke buik of hormonale schommelingen hebben vrouwen vaak geen zin in seks. Dat speelt vooral tijdens de eerste en de laatste drie maanden. In het tweede trimester (vierde, vijfde en zesde maand) hebben veel vrouwen juist extra zin om te vrijen. Ze voelen zich extra aantrekkelijk. Door de grotere doorbloeding van de vagina kunnen vrouwen beter klaarkomen en blijven ze langer opgewonden. Een orgasme is niet slecht voor de baby. Het kan juist extra fijn zijn, omdat je baarmoeder al oefent met samentrekkingen in voorbereiding op de weeën. Het hormoon dat daarvoor zorgt kan het orgasme ook intenser maken. De laatste drie maanden van je zwangerschap kan klaarkomen wel een pijnlijk gevoel in je onderbuik geven. Dat is niet gevaarlijk. Voor het kind kunnen vrijen en klaarkomen geen gevaar opleveren, ook niet als je eerder een miskraam hebt gehad. Je mag alleen niet meer vrijen als de vliezen gebroken zijn, omdat er dan infectiegevaar is. Andere redenen om niet te vrijen zijn:

  • bloedverlies
  • ernstige spataderen rond je vagina
  • (te) vroege weeën
  • een dreigende vroeggeboorte

Hoe kun je het beste vrijen?

Hoe je het beste kunt vrijen verschilt per persoon. Bepaalde houdingen, zoals de missionarishouding, zullen niet fijn meer zijn bij een groeiende buik. Sommige vrouwen kunnen niet goed meer op hun rug liggen. Ze worden dan duizelig of krijgen last van rug en bekken. Bepaal met zijn tweeën wat jullie fijn vinden en welke standjes voor jullie werken.

Bron: website Ouders van Nu

Meer weten?