Zwanger bij ziekte of beperking

Tijdens de zwangerschap vinden er veel veranderingen plaats in de het lichaam van een vrouw. In het algemeen verdragen gezonde vrouwen deze veranderingen goed. Bij vrouwen met een chronische ziekte of lichamelijke beperking kan dit anders zijn.

Tijdens de zwangerschap vinden er veel veranderingen plaats in de het lichaam van een vrouw. Voor vrouwen met een chronische ziekte of lichamelijke beperking kan dit een probleem zijn. De klachten kunnen toenemen tijdens de zwangerschap, maar bij sommige ziektes kan zwangerschap zelfs gevaarlijk zijn voor de moeder of de baby. Er zijn ook ziektes waarbij de klachten juist minder worden tijdens een zwangerschap.

Overleg met je huisarts of specialist

Als je een chronische ziekte hebt is het altijd belangrijk om te overleggen met je huisarts of behandelend specialist als je graag zwanger wilt worden. Samen kunnen jullie kijken naar de eventuele erfelijkheid van de aandoening, de effecten van medicatie op het (ongeboren) kind en mogelijke risico's voor je eigen gezondheid. Bij sommige lichamelijke beperkingen kan het voorkomen dat een vrouw een kind niet zelf kan verzorgen. Het is dan nuttig om tijdig een plan te maken voor hulp na de bevalling.

Meer informatie