Oorzaken van geen zin in seks

Er zijn verschillende oorzaken voor geen zin in seks hebben. Het kan lichamelijk zijn, maar veel vaker heeft het te maken met bijvoorbeeld conflicten, schaamte, stress, angst of onzekerheid.

Je relatie

Heb je een relatie? Dan is het in de eerste plaats goed om je relatie en je partner onder de loep te nemen. Ben je tevreden over hoe jullie met elkaar omgaan? Hoe kijk je tegen je partner aan? Dit zou kunnen spelen:

 • Conflicten: door irritaties en ruzie kun je je minder prettig voelen bij je partner en minder zin krijgen in seks.
 • Minder aantrekkingskracht: uiterlijk, lichaamsgeur, hygiëne of overgewicht kunnen zorgen voor minder zin om met je partner te vrijen. Heeft je partner gewoontes die je vervelend vindt, zoals roken of drinken? Ergernis daaraan kan je zin verminderen.
 • Sleur: als een relatie langer duurt is het logisch dat de spanning van elkaar ontdekken en veroveren minder wordt of verdwijnt. Er ontstaat een bepaald patroon in het vrijen. Dat kan na een tijdje het vrijen juist saai maken, waardoor één of beide partners minder zin kan krijgen in seks.
 • Verschil in zin: als je niet evenveel zin hebt als je partner kan dat frustratie, onzekerheid of schuldgevoel opleveren.

Stress

Om zin in seks te hebben of te maken, moeten er geen dingen in de weg staan. Voorbeelden: Als je van alles aan je hoofd hebt, sta je minder snel open voor seksuele prikkels. Het huishouden, zwangerschap, zorg voor de kinderen, drukke agenda's, grote zorgen en stress op het werk kunnen maken dat je minder zin krijgt in seks. Daardoor kun je in een patroon terechtkomen van minder vrijen. Voor sommige mensen is seks juist een manier om stress te verminderen.

Seks is niet fijn (genoeg)

Misschien sta je niet open voor seks omdat het voor jou helemaal niet zo fijn of belonend is. Wanneer de herinneringen die je hebt aan seks steeds negatiever worden, bijvoorbeeld doordat je pijn had of doordat het niet bevredigend was, krijg je ook steeds minder zin in seks. Oorzaken hiervan kunnen zijn:

 • Onvoldoende opgewonden raken: je krijg te weinig of geen seksuele prikkels waar je opgewonden van raakt of het vrijen is te zeer gericht op de gemeenschap of op klaarkomen. Als je als vrouw gemeenschap hebt terwijl je nog niet opgewonden en vochtig bent, kan dat pijnlijk zijn.
 • De ander laat zich niet gaan in bed: voor sommige mensen is het opwindend als hun partner zichtbaar geniet tijdens het vrijen. Gebeurt dat niet, dan kan dat zin en opwinding verminderen.
 • Geen persoonlijke aandacht krijgen: als je partner vooral aan zichzelf denkt en vooral zijn of haar eigen behoefte bevredigt, kan dat ontevredenheid en onzekerheid geven.
 • Geen contact: het kan ook zijn dat je geen echte verbinding voelt met je partner tijdens het vrijen.
 • Niet zoals jij wilt: als je partner niet met je vrijt op de manier die je zou willen, kun je ook ontevreden worden over je partner of je seksleven.

Negatieve gevoelens en gedachten

Voel je je goed, dan sta je meer open voor seks en gaat de seks makkelijker. Lekker in je vel zitten is dus belangrijk voor een goed seksleven. Het helpt dan als je jezelf de moeite waard vindt. Als mensen onzekerheid of angst ervaren bij het vrijen, vermijden zij het vrijen vaak onbewust. Ben je somber, dan heeft dat ook effect op je seksleven. Voorbeelden van negatieve gevoelens en gedachten zijn die van invloed kunnen zijn op je zin in seks::

 • Onzekerheid over jezelf: je vindt jezelf niet leuk of aantrekkelijk genoeg om je partner te verleiden en bent terughoudend met vrijen.
 • Angst voor afwijzing: veel mensen zijn bang om afgewezen worden als ze seks hebben. Seks is een intieme en emotionele bezigheid, waarbij je fysiek en relationeel kwetsbaar bent.
 • Angst dat je niet opgewonden wordt of blijft: mannen kunnen bang zijn dat ze geen erectie kunnen krijgen of behouden en vrouwen dat ze niet even opgewonden worden als hun partner.
 • Onzekerheid over je bedprestaties: twijfelen of je wel goed genoeg bent in bed, of je partner wel voldoende bevredigd wordt.
 • Belemmerende ideeën over seks: bijvoorbeeld het idee dat vrijen per se moeten leiden tot geslachtsgemeenschap en klaarkomen, of het idee dat je altijd en spontaan zin moet hebben in seks.
 • Denken dat je niet mag fantaseren, bijvoorbeeld over iemand anders dan je eigen partner of over extreme vormen van seks. Vaak is dat ook in de opvoeding aangeleerd.
 • Angst om de controle te verliezen over jezelf: sommige mensen zijn bang om zich te laten gaan, vooral tijdens het orgasme, omdat je je lichaam dan niet onder controle hebt. Ze zijn bijvoorbeeld bang om rare geluiden te maken of er gek uit te zien.
 • Angst dat het vrijen pijn zal doen: dat geldt vooral voor vrouwen, maar kan ook gelden voor mannen.
 • Bij zwangerschap: angst dat geslachtsgemeenschap de baby beschadigt.
 • Bij een ziekte of beperking: angst dat vrijen gevaarlijk is voor jou (of je partner), bijvoorbeeld de angst dat je hart het niet aan kan, dat je adem tekort komt of dat je duizelig wordt.
 • Angst voor herinneringen aan vervelende seksuele ervaringen of afwijzingen.
 • Angst voor zwangerschap of soa: als je bang bent dat je zwanger raakt of een geslachtsziekte oploopt kun je je niet onbezorgd overgeven aan seksuele prikkels.
 • Negatieve normen over seks vanuit opvoeding, cultuur of religie: als je bijvoorbeeld hebt meegekregen dat seks zondig is, homoseksualiteit niet geaccepteerd wordt of dat je geen seks mag hebben voor het huwelijk, kun je je minder goed laten gaan.

Lichamelijke oorzaken van geen zin in seks

Wanneer je pijn aan je vagina of penis hebt is het verstandig hiermee naar de huisarts te gaan. Het kan grote invloed hebben op je zin in seks. Maar ook andere lichamelijke pijn en ongemakken kunnen je belemmeren, zoals vermoeidheid, overgewicht of een chronische ziekte. Voorbeelden van ziekten die invloed kunnen hebben op seksualiteit zijn diabetes mellitus, reuma, een zenuwziekte, een longziekte of een hart- en vaatziekte.

De medicijnen die je neemt kunnen ook invloed hebben op zin in seks. Van medicijnen tegen hoge bloeddruk, tegen depressie en psychose is bekend dat ze er voor kunnen zorgen dat je minder zin in seks krijgt. Hormonale anticonceptie kan zorgen voor minder zin in seks, maar soms wordt de zin ook juist meer. Behandelingen zoals een operatie, bestraling of chemotherapie hebben vaak ook negatieve invloed op de zin in seks.

Tips bij geen zin in seks

Lees wat je kunt doen om meer zin te krijgen