Veelgestelde vragen over problemen met klaarkomen

Mijn vriendin en ik hebben nu een jaar een relatie en de seks is fijn, alleen lukt het me niet om in haar klaar te komen. Daarbuiten lukt het wel! Wat kan er aan de hand zijn?

Je schrijft dat je niet kunt klaarkomen tijdens penetratie, maar op andere momenten wel. Dit betekent dat lichamelijk alles in orde is. Om klaar te komen moet je voldoende opgewonden zijn. Het kan zijn dat je tijdens penetratie niet voldoende opgewonden bent om klaar te komen, bijvoorbeeld omdat je niet voldoende of op de goede manier gestimuleerd wordt. Of misschien maak je je zorgen of je wel klaar zult komen? Deze gedachten kunnen er voor zorgen dat je minder opgewonden raakt.

Het probleem dat jij beschrijft komt vaak voor bij (jonge) mannen. Het betekent niet dat er iets mis is. Wel is het belangrijk dat jij (alleen en samen met je vriendin) gaat experimenteren. Wat zorgt er voor dat jij voldoende opgewonden bent en blijft? Experimenteren is leren! 

Als de klachten blijven aanhouden is het aan te raden om contact op te nemen met een seksuoloog NVVS. Een seksuoloog is gespecialiseerd in het behandelen van seksuele problemen. Er bestaat ook hulp via internet

Lees meer over oorzaken en tips bij moeite met klaarkomen

Ik (een vrouw) vind seks heel fijn en kan heel erg opgewonden worden tijdens seks, maar het lukt me niet om een orgasme te krijgen als mijn vriend met zijn penis heen en weer beweegt in mijn vagina. Hoe komt dat?  En wat kan ik er aan doen?

Dat je van penetratie niet klaar kunt komen is niet zo gek. Er zijn maar weinig vrouwen die van alleen het heen en weer gaan van de penis klaarkomen. Veel vrouwen komen pas klaar wanneer de clitoris (en het gebied er omheen) gestreeld of gelikt wordt.  

Leren klaarkomen kan je het beste tijdens vrijen met jezelf. Door te vrijen met jezelf (zelfbevrediging) kunt je ontdekken wat je fijn vindt. Het is ook mogelijk om jezelf tijdens de seks met je vriend te vingeren. 

Lees meer over oorzaken en tips bij moeite met klaarkomen

Ik (een man) kom te snel klaar. Kan dat komen omdat ik vroeger veel heb gemasturbeerd?

Allereerst is het goed om na te gaan wat jij verstaat onder te vroeg klaarkomen: is dat binnen 1 minuut, binnen 3 of binnen 5 minuten? Gemiddeld komen mannen na ongeveer 5 minuten klaar. Als het bij jou een paar minuten duurt, is dat dus heel normaal. 

Het zou kunnen dat je jezelf hebt aangeleerd snel klaar te komen bij het masturberen. Een voordeel is dat je dat vaak ook weer kunt afleren. Het is namelijk mogelijk om de zaadlozingsreflex (het moment waarop je de zaadlozing niet meer kunt tegen houden) uit te stellen. Je kunt daarvoor de stop-startoefening doen. Heeft deze oefening geen effect, dan raden we je aan naar een seksuoloog te gaan. 

Lees meer over snel klaarkomen

Ik ben een vrouw van 31 jaar en heb weinig seksuele ervaring. Niet met anderen en niet met mezelf. Ik ben nog nooit klaargekomen. Wat kan ik doen om een orgasme te krijgen?

Om een orgasme te krijgen is het belangrijk dat je je eigen lichaam leert kennen en de plekjes die jou opgewonden maken. Ontdek, door jezelf aan te raken, welke plekjes voor jou lekker zijn. De borsten, schaamlippen, ingang van de vagina en clitoris zijn voor de meeste vrouwen opwindend.

Je kunt de streeloefening alleen doen als hulpmiddel om deze plekjes bij jezelf te vinden, maar masturberen is ook een goede methode om je lichaam te leren kennen. Je komt er dan achter wat je prettig vindt en wat niet en vooral wat bij je past. Ten tweede helpt het als je weet waardoor je in de stemming komt. Je kunt in de stemming komen door te fantaseren, erotische verhalen te lezen of beelden te bekijken. Als je nog weinig seksuele ervaring hebt, weet je waarschijnlijk ook niet zo goed wat je opwindt. Belangrijk is dat het klaarkomen geen doel voor je wordt, maar dat je kunt genieten van de opwinding zelf. Anders komt er teveel druk op en wordt de kans op een orgasme juist kleiner. Jezelf bevredigen leer je door te oefenen en dat lukt niet altijd meteen.

Voor meer inspiratie om in de stemming te komen of omdat je meer wilt weten over seks en relaties kun je de suggesties voor boeken, films en websites bekijken. Er zijn talloze erotische verhalen geschreven, vaak door en voor vrouwen.

Sinds een paar maanden kom ik heel snel klaar als ik met mijn vrouw vrij. We hebben wel een lang voorspel, maar zodra ik haar penetreer is het meestal binnen twee minuten gebeurd. Ik vind dit echt vervelend. Soms een vluggertje is wel fijn, maar niet altijd. Wat kan ik doen?

Je hebt een vrij hoge verwachting van hoe lang je het moet volhouden tijdens de penetratie. Door het lange voorspel ben je al zo opgewonden dat er niet veel meer nodig is om tot een orgasme te komen. Je kunt allerlei trucjes toepassen om je orgasme uit te stellen, zoals je aandacht verleggen, beter leren aanvoelen wanneer je klaarkomt en minder prikkelende bewegingen maken tijdens de gemeenschap.

Ik kan lichamelijk een gewoon orgasme hebben, maar geniet er helemaal niet van. Hoe komt dat en wat kan ik er aan doen?

Dit komt soms voor bij mannen en vrouwen en heet een anhedonisch orgasme. Het kan komen door een depressie, als je van je lichaam bent vervreemd of als de seks niet op een goed moment gebeurt (als je vreemd gaat en gewetensbezwaren hebt bijvoorbeeld). Bij masturbatie kan het ook voorkomen, bijvoorbeeld door intense eenzaamheid. Het is belangrijk dat je meer contact kan maken met je lichaam en je eigen beleving: wat vind ik fijn, wat niet, op welke manier, met wie? Praten met je partner kan helpen. Een seksuoloog of psycholoog kan ondersteuning bieden.