Veelgestelde vragen voorkomen van een zwangerschap

Antwoorden op veelgestelde vragen over het voorkomen van een zwangerschap door gebruik van anticonceptie.

Mijn vriendin en ik hebben seks gehad waarbij ik met mijn penis bij haar naar binnen ging, maar ik ben niet in haar klaargekomen. Kan ze toch zwanger zijn?

Ook als je niet in je vriendin bent klaargekomen bestaat er een risico op zwangerschap. Binnen 72 uur (maar liefst binnen 24 uur) na de gemeenschap kan je vriendin nog een morning-afterpil nemen. Zij kan ook binnen 5 dagen de EllaOne pil innemen of een koperspiraal laten plaatsen. De EllaOne pil is een nieuwe morning-afterpil die tot 5 dagen na het onveilige contact geslikt kan worden. Vanaf de eerstvolgende dag dat je vriendin normaal ongesteld wordt kan ze een zwangerschapstest doen. 

Lees meer over morning-after middelen

Zijn middelen zoals de anticonceptiering en de anticonceptiepleister net zo betrouwbaar als de pil?

Ja, die zijn net zo betrouwbaar als de pil. Dat is uitgebreid getest.

Hoe komt het dat de meeste vrouwen de pil gebruiken?

Dat komt omdat de pil het meest bekend is. Daardoor denken vrouwen dat de pil ook het meest betrouwbaar is. Maar dat klopt niet. Alle hormonale middelen zijn minstens even betrouwbaar als de pil. Bovendien vergeten veel vrouwen in de praktijk de pil wel eens, waardoor de betrouwbaarheid minder wordt. Andere middelen zoals het spiraal en het anticonceptiestaafje kan je niet vergeten als ze eenmaal zijn aangebracht. Ze zijn dus heel betrouwbaar.

Ik heb wel eens gehoord dat je onvruchtbaar wordt als je langere tijd anticonceptie gebruikt. Klopt dat?

Nee, daar hoef je niet bang voor te zijn. Je bent weer gewoon vruchtbaar als je stopt. Alleen bij de prikpil duurt het wat langer voordat je zwanger kan worden, zo'n 6 tot 12 maanden.

Wat is Double Dutch?

Double Dutch wil zeggen: gebruiken van de condoom én de pil (of een ander anticonceptiemiddel). De pil beschermt tegen zwangerschap, het condoom tegen soa's. Je bent met Double Dutch dus beschermd tegen zwangerschap én tegen soa's.

Zijn de hormonen in anticonceptie ongezond?

Nee, ze zijn niet schadelijk voor je gezondheid. Wel moet je lichaam tijdens de eerste maanden wennen aan de hormonen. Je kunt dan last hebben van bijvoorbeeld misselijkheid, toename in gewicht en hoofdpijn.

Wat is de meest betrouwbare methode van anticonceptie als ik niet zwanger wil worden?

Naast sterilisatie zijn de methoden die lang werken (het hormoonspiraal, het koperspiraal, de prikpil en het anticonceptiestaafje) het meest betrouwbaar om een zwangerschap te voorkomen. De anticonceptiepil, -ring en -pleister zijn ook erg betrouwbaar, maar wel gevoelig voor gebruikersfouten. Minder betrouwbaar zijn condooms en andere barriëremiddelen, zoals het pessarium. Deze worden vaak vergeten of niet op de juiste manier gebruikt. Het minst betrouwbaar zijn natuurlijke methoden, zoals terugtrekken vòòr het klaarkomen en periodieke onthouding.

Hoe kan ik er voor zorgen dat ik de pil niet vergeet?

Daarvoor zijn trucjes:

  1. Zet het in je agenda.
  2. Zet een alarm in je telefoon.
  3. Download een betrouwbare app, die past bij de methode van anticonceptie die je gebruikt.
  4. Meld je aan voor de sms-service (dat kan bij sommige middelen, zoals de anticonceptiering).
  5. Plak een post-it op je spiegel.

Vergeet je je anticonceptiepil regelmatig? Overweeg dan een middel waar je niet steeds aan hoeft te denken. Doe deze test om er achter te komen welk middel bij jou past.