Onveilige seks gehad

Heb je seks gehad zonder anticonceptie te gebruiken of is er iets misgegaan met de anticonceptie en wil je beslist niet zwanger worden? Je kunt dan de morning-afterpil slikken of een koperspiraal laten plaatsen.

Als je daarna alsnog niet ongesteld wordt moet je een zwangerschapstest doen. Let op: als je zwanger bent na het innemen van een morning-afterpil dan is de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap groter dan normaal. 

Morning-afterpil (noodpil)

Er zijn twee soorten van de morning-after pil. Beide soorten zijn te koop zonder recept bij de apotheek of drogist. De oudste morning-afterpil (Norlevo, Postinor) is één pil, die je zo snel mogelijk (liefst binnen 24 uur) moet slikken na onveilige seks. De morning-afterpil stelt de eisprong (ovulatie) uit, waardoor je niet zwanger kunt worden. Houd wel in de gaten of je gewoon ongesteld wordt of dat je menstruatie uitblijft. Er is namelijk nog steeds een kleine kans dat je zwanger bent geworden.

EllaOne©

De EllaOne© is een morning-afterpil die sinds 2009 op de markt is. Ook deze kun je zonder recept halen bij de apotheek of drogist. De EllaOne© kun je slikken tot vijf dagen nadat je onveilige seks hebt gehad. Je hebt dus iets meer tijd dan bij de gewone morning-afterpil. Deze morning-afterpil is effectiever dan de Norlevo/Postinor

Wat je moet weten over de morning-afterpil

  • De morning-afterpil is te koop bij iedere drogist en apotheek voor ongeveer vijftien (Norlevo/Postinor) tot twintig euro (EllaOne). Je hebt dus geen recept nodig.
  • Hij is niet 100% betrouwbaar. Na het slikken van de morning-afterpil is er nog altijd een (kleine) kans op zwangerschap. Het is dus beter om dit soort noodsituaties te voorkomen door standaard een goed voorbehoedsmiddel te gebruiken.
  • Je kunt de morning-afterpil slikken tot 72 uur (drie dagen voor de Norlevo/Postinor) en tot 120 uur (vijf dagen voor de EllaOne) nadat je onveilige seks hebt gehad. Maar: hoe eerder je hem inneemt, hoe beter hij werkt. Het beste is om hem te slikken binnen 24 uur nadat je onveilige seks hebt gehad.
  • De morning-afterpil werkt alleen als je nog niet zwanger bent, het is dus geen abortuspil.
  • De morning-afterpil is niet gevaarlijk of ongezond. Door de hormonen kun je wel wat bijwerkingen krijgen, maar lang niet iedere vrouw heeft daar last van.
  • De morning-after pil werkt minder goed als je medicijnen slikt tegen epilepsie, tuberculose of hiv, of als je sint-janskruid gebruikt of hebt gebruikt in de afgelopen vier weken. Dan kun je beter binnen vijf dagen een koperspiraal door de huisarts laten plaatsen. Wil of kun je geen koperspiraal laten plaatsen, bespreek dan met je huisarts wat je het beste kunt doen

Koperspiraal

Je kunt tot vijf dagen nadat je onveilige seks hebt gehad een koperspiraaltje laten plaatsen. Dat voorkomt dat je zwanger wordt. Het voordeel van het koperspiraal is dat je ook in de toekomst beschermd bent tegen ongewenste zwangerschap, wel vijf tot tien jaar. Je moet het koperspiraal laten inbrengen door een arts, verloskundige of gynaecoloog. Om te bespreken of het koperspiraal voor jou geschikt is, moet je zo snel mogelijk een afspraak maken bij je huisarts of gynaecoloog.

Wel of niet zwanger?

Na het gebruik van de morning-afterpil of het koperspiraal moet de eerstvolgende menstruatie ongeveer op het normale tijdstip plaatsvinden. Als de morning-afterpil is ingenomen voordat er een eisprong is geweest, dan kan de menstruatie enkele dagen later komen. Laat de menstruatie langer dan normaal op zich wachten? Dan is het verstandig een zwangerschapstest te doen, omdat de kans bestaat dat je toch zwanger bent. Is de test negatief? Dan ben je niet zwanger. Bij een positieve test ben je wel zwanger. Bij twijfel, vragen of voor hulp kun je altijd contact opnemen met je huisarts. Let op: als je zwanger bent na het innemen van een morning-afterpil dan is de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap groter dan normaal. 

Er zijn trouwens ook vrouwen die juist eerder gaan menstrueren, nadat ze de morning-aftermiddelen hebben gebruikt. Dat kan geen kwaad. 

Onveilige seks gehad

Heb je seks gehad zonder anticonceptie, of is er iets misgegaan met de anticonceptie? En wil je beslist niet zwanger worden? Doe dan de test om te zien wat je kunt doen.

Brochure 'De morning-after pil na onveilige seks'

Heb je seks gehad zonder condoom of is het condoom gescheurd? En gebruik je verder geen anticonceptie of ben je de pil vergeten? Als je niet zwanger wilt worden, kun je in deze folder lezen wat je kunt doen!

Download hier de brochure