Penis

De meeste mensen gebruiken het woord ‘penis’ wanneer zij het hebben over de mannelijke geslachtsorganen. Maar eigenlijk klopt dit niet. De penis is namelijk (slechts) een onderdeel van de mannelijke geslachtsorganen. De mannelijke geslachtsorganen die je aan de buitenkant kunt zien zijn de penis en de balzak (scrotum). In het lichaam bevindt zich de prostaat.

Penis

De penis bestaat uit de schacht, eikel (glans), voorhuid, toompje en plasgaatje. De grootte van de penis verschilt sterk van man tot man, maar ook van uur tot uur. Je penis krimpt of zet uit afhankelijk van hoe je je voelt, wat je draagt, hoe warm het is, etc. Een slappe penis is gemiddeld 9,8 cm lang. Vrijwel alle mannen hebben een penislengte tussen de 6,5 en 11,5 cm . Een stijve piemel is gemiddeld 14,8 cm, met bij de meeste mannen een variatie tussen 10,5 en 16 cm. De meeste piemels zijn een beetje scheef als ze stijf zijn. 

Schacht

De schacht is het grootste deel van de penis. In de schacht bevinden zich zwellichamen die ervoor zorgen dat de penis stijf kan worden.

Eikel (glans)

Aan het uiteinde van de penis zit de eikel. De eikel is erg gevoelig. Als een man opgewonden is zwelt de eikel en wordt deze paarsblauw.

Voorhuid

De voorhuid zit over de eikel heen. Bij een erectie schuift de voorhuid naar achteren en komt de eikel vrij te liggen. Bij de geboorte is de voorhuid van een jongen nog niet of nauwelijks los van de eikel. Na verloop van tijd komen eikel en voorhuid los van elkaar te liggen. Bij de meeste jongens is dit op tienjarige leeftijd het geval, bij de overige jongens gebeurt dit later. Bij besneden mannen is een groot deel van de voorhuid weggesneden. De eikel ligt daardoor bloot, ook wanneer de penis slap is.

Besneden penis

          besneden penis                                                          onbesneden penis

 

Toompje

Het toompje (of frenulum) is het stukje huid waarmee de voorhuid aan de eikel vast zit. Dit is heel gevoelig, er zitten namelijk veel zenuwuiteinden in. Het kan prettig zijn als het toompje wordt aangeraakt. Let op: bij sommige mannen zit het toompje stevig vast. Dit kan pijnlijk zijn bij een erectie. De voorhuid kan dan niet helemaal over de eikel. De arts kan het toompje losmaken.

Plasgaatje

Ongeveer in het midden van de eikel zit het plasgaatje. Dit is het uiteinde van de plasbuis. Sperma en urine komen beide door het plasgaatje naar buiten. Dat is anders dan bij vrouwen, die twee verschillende gaatjes hebben (vagina voor penetratie en plasgaatje voor urine).

Balzak

De balzak (of scrotum) hangt achter/onder de penis. De grootte en vorm van de balzak kunnen sterk verschillen per man: groot of klein, kaal of behaard. In de balzak hangen de zaadballen. De zaadballen bestaan uit teelballen en bijballen. In de teelballen worden de zaadcellen en geslachtshormonen gemaakt. Vaak hangt één van de twee ballen wat lager dan de andere. De bijballen zijn kronkelige buisjes, aan de achterkant van de teelballen. De zaadcellen komen vanuit de teelballen in de bijballen terecht waar de zaadcellen rijpen.

De temperatuur van de balzak is wat lager dan in de rest van het lichaam. Dat is goed voor het zaad in de ballen. De balzak kan bewegen. Als het koud is wordt de balzak klein en strak en als het warm is kan de balzak slap worden en uitzakken.

Prostaat

Aan het bovenste gedeelte van plasbuis zit de prostaat. De prostaat produceert prostaatvocht. Het prostaatvocht vormt samen met de zaadcellen en vocht uit de zaadblaasjes het sperma, ook wel de zaadlozing genoemd. De prostaat kun je bij de man via de anus voelen. Op ongeveer 5 cm diepte in de anus aan de buikkant is de prostaat voelbaar. Tijdens de seks kan het stimuleren van de prostaat prettig en opwindend zijn.

Perineum

Het perineum is het stukje huid tussen de balzak en de anus. Strelen of likken van dit gedeelte kan een fijn gevoel geven, omdat er vrij veel zenuwuiteinden zitten.

Anus

De anus zit aan de achterkant tussen de billen. De anus wordt afgesloten door twee kringspieren: de binnenste en de buitenste kringspier. De anus is gevoelig en kan een rol spelen tijdens de seks. Aanraken en strelen met de vinger of de anus ingaan met vingers of penis vinden sommige mensen prettig. Wees wel voorzichtig en gebruik altijd voldoende glijmiddel. Het slijmvlies van de anus is namelijk kwetsbaar.

Meer informatie