Zoeken
Onderwerp

Klaarkomen

Klaarkomen of een orgasme krijgen is de seksuele ontlading tijdens het vrijen of masturberen. Dit is niet bij iedereen even intens en hoeft ook niet altijd het hoogtepunt van de seks te zijn. Na het klaarkomen voelt het lichaam ontspannen aan. Sommige vrouwen kunnen meteen daarna opnieuw een orgasme krijgen, maar bij mannen lukt dit meestal niet.

Wat gebeurt er bij een orgasme?

Tijdens het orgasme bij een vrouw

  • Schokt de ingang van de vagina, de baarmoeder en de anus.
  • Is er geen controle meer over spieren in het lichaam: het hele lichaam kan schokken.
  • Kan zij geluid maken.

Tijdens het orgasme bij een man

  • Schokt de penis, de balzak en de anus.
  • Is er een zaadlozing.
  • Is er geen controle meer over de spieren in het lichaam: het hele lichaam kan schokken.
  • Kan hij geluid maken.

Na het klaarkomen

Het lichaam rust uit, meestal voelt het lijf ontspannen aan. Sommige vrouwen voelen zich slaperig, andere blijven opgewonden en kunnen nog een keer klaarkomen. Bij mannen verdwijnt de erectie en de balzak wordt slapper. Sommige mannen voelen zich slaperig. De meeste mannen moeten een tijdje uitrusten voordat ze opnieuw opgewonden kunnen worden. Mannen zijn na het klaarkomen vaak niet gevoelig voor seksuele opwinding en vinden het stimuleren van de penis vervelend. Ze kunnen vaak ook niet direct een tweede keer klaarkomen, ze hebben tijd nodig om bij te komen. Deze hersteltijd geldt ook voor veel vrouwen. Sommige vrouwen kunnen wél meerdere orgasmes vlak na elkaar krijgen. Deze zijn meestal minder heftig dan de eerste keer.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

  • Vrouwen kunnen meerdere keren na elkaar een orgasme krijgen. Mannen meestal niet.
  • Bij vrouwen kan het orgasme langer duren dan bij mannen.
  • Vrouwen kunnen meer verschil voelen tussen orgasmes: de ene keer is het klaarkomen intenser en langer dan de andere keer. Bij mannen lijken de orgasmes meer op elkaar.

Veelgestelde vragen

  • Wat kan ik verwachten van een goed orgasme?

    Dat je er een ontspannen, tevreden, prettig gevoel aan overhoudt. Ieder orgasme is anders en afhankelijk van verschillende factoren, bijvoorbeeld: je lichamelijke conditie, hoe opgewonden je bent, of je in een veilige omgeving bent en je je kunt laten gaan en in hoeverre je stress hebt. Het hangt ook af van hoe goed je je eigen lichaam kent en van de vaardigheden van je partner. Een prettige ervaring smaakt naar meer, een fijn orgasme werkt motiverend om een volgende keer weer seks te hebben.

  • Ik voel me net na het klaarkomen een beetje down. Hebben meer mannen dit?

    Ja, dit komt vaker voor. Sommige mannen hebben dat vlak na het orgasme. Hun opwinding is dan volledig weg en ze zijn dan helemaal op zichzelf gericht, soms ook zonder de behoefte aan contact met hun partner. Na een minuut of vijf herstelt het lichaam zich weer van het orgasme en voel je je vaak weer wat toegankelijker. Je kunt je daar schuldig over voelen, maar dat hoeft dus niet. Krijg je echt last van je schuldgevoelens, ga dan even langs de huisarts voor advies.

  • Hoe kan ik voorkomen dat ik plas bij het klaarkomen?

    Je kunt van tevoren naar het toilet gaan, dat scheelt vaak al veel. Daarnaast kun je je bekkenbodemspieren trainen, zodat je je plas beter kunt ophouden. Wil je ontspannen seks hebben, maar maak je je druk over vochtige plekken in bed, leg dan een handdoek onder je neer. Je hoeft dan niet in te zitten over vlekken en je kunt alle aandacht besteden aan de seks en het genot. Heb je vaker urineverlies, ook op andere momenten dan tijdens het vrijen? Zoek dan contact met een fysiotherapeut of bekkentherapeut voor oefeningen.

  • Urineverlies tijdens het orgasme, hoe komt dat?

    Dat komt doordat spieren in de bekkenbodem samentrekken en weer ontspannen. Daar komt soms wat urine bij vrij. Na een zwangerschap of als je ouder wordt, kunnen deze spieren wat verslappen, waardoor je eerder last hebt van urineverlies. Bij sommige ziektes is er ook sprake van incontinentie, bijvoorbeeld bij een dwarslaesie of MS. Het is ook mogelijk dat je tijdens het klaarkomen geen urine verliest, maar ander vocht. Dat ervaren vrouwen die ‘spuitend klaarkomen’. Dat lijkt op urine, maar is het niet.

  • Is het normaal dat een man geslachtsgemeenschap langer dan een kwartier kan volhouden?

    Nee. Dat kan zo zijn in pornofilms, maar in het echte leven houden de meeste mannen het minder lang vol.

Huisarts achter bureau is in gesprek met de twee personen aan de andere kant van het bureau.
Hulp bij problemen

In elke levensfase kunnen seksuele problemen voorkomen. Heb je ergens last van en zoek je hulp? Neem dan contact op met de huisarts of seksuoloog.

Zoek hulp

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.