Zijligging

Je kunt op twee manieren in zijligging vrijen. Zijlings houdt in dat de man en de vrouw op hun zij liggen met de gezichten naar elkaar toe. Een andere mogelijkheid is lepeltje-lepeltje.

De man en de vrouw liggen naast elkaar met de gezichten naar elkaar toe. De benen van de man liggen tussen die van de vrouw.

Voor- en nadelen

  • Voordelen: het is een ontspannen en intieme houding. Beide partners kunnen het lang volhouden en hebben de ruimte om elkaar te strelen en diep in de ogen kijken. De clitoris van de vrouw kan makkelijk gestimuleerd worden met de handen. Deze houding is ook fijn voor zwangere vrouwen en mensen met overgewicht.
  • Nadelen: het is soms lastig om in deze positie de penis in de vagina te houden.

Variatie

  • Voor meer wrijving op het schaambeen en de vagina legt de vrouw haar onderste been tussen de benen van de man en haar bovenste been op zijn heup. 

Lepeltje-lepeltje

De man en de vrouw liggen op hun zij met de gezichten dezelfde kant op. De man ligt achter de vrouw.

Voor- en nadelen

  • Voordelen: het is een ontspannen houding. De man (of de vrouw zelf) kan in deze positie makkelijk de clitoris stimuleren met zijn hand. Bij dit standje wordt ook de G-plek gestimuleerd.
  • Nadelen: je kunt elkaar niet aankijken. De intimiteit en opwinding kunnen vergroot worden door voor een grote spiegel te vrijen. Wie voor ligt kan dan toch zien wat er gebeurt. Het is niet mogelijk diep in de vagina te gaan met de penis. Deze kan daardoor uit de vagina glippen.

Variatie

  • Om elkaar aan te kunnen kijken, kan de vrouw op haar rug gaan liggen met haar benen over de heupen van de man heen.