Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Mensen met een beperking willen graag praten over seks en intimiteit. In hun woonlocaties lukt dat vaak niet. Als mensen al over seks praten, dan gaat het vooral over de vervelende kanten. De plezierige kanten van seks krijgen weinig aandacht. Er is veel informatie voor deze doelgroep, maar zowel begeleiders als bewoners kunnen die vaak niet vinden.
Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De onderzoekers spraken met 19 mensen met een verstandelijke beperking. Ook hebben de onderzoekers gepraat met kleine groepen begeleiders en beleidsmakers die werken voor mensen met een verstandelijke beperking.
Centraal staat de vraag: ‘Hoe kun je seksualiteit bij mensen met een verstandelijke beperking positiever benaderen?’ De ervaringen van mensen met een verstandelijke beperking staan daarbij voorop. Het onderzoek is onder meer uitgevoerd door een onderzoeker die zelf een verstandelijke beperking heeft.
Mensen met een verstandelijke beperking moeten zelf keuzes kunnen maken over hun seksuele leven en hun relaties. Daarvoor moeten er veel dingen veranderen. Zoals:
Het onderzoek is uitgevoerd door Rutgers (expertisecentrum seksualiteit), Disability Studies in Nederland en Kenniscentrum Zorginnovatie Hogeschool Rotterdam.
Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.