Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
De afgelopen jaren is het aantal meldingen over online seksueel grensoverschrijdend gedrag explosief gestegen. Toch zoeken weinig slachtoffers hulp. Omdat ze zich schamen, of denken dat het hun eigen schuld is. Daarom lanceert Slachtofferhulp Nederland vandaag de campagne ‘Shaming is niet wie je bent’. Hiermee vragen zij aandacht voor de gevolgen van shaming of shame texting (sexy beeldmateriaal verspreiden zonder constent) en wijzen ze slachtoffers erop dat ze er niet alleen voor staan.
Sexting is het online versturen van sexy beeldmateriaal, zoals tekst, foto’s of video’s. Veel mensen doen dit en steeds vaker via social media. “Dat is normaal”, vertelt expert seksueel geweld Marianne Cense van Rutgers. “Jongeren beleven een deel van hun sociale leven online, waar ze flirten en experimenteren. Dat is onderdeel van hun gezonde seksuele ontwikkeling, mits het met consent gebeurt.” De ervaringen zijn vaak positief, maar het kan ook misgaan. Bijvoorbeeld als iemand jouw sexy beeldmateriaal zonder consent doorstuurt naar anderen. Maar ook het ontvangen van seksueel getinte berichten tegen je wil is grensoverschrijdend.
Wanneer iemand te maken krijgt met shaming, heeft de omgeving vaak een oordeel. Dit zorgt voor extra schaamte, onzekerheid en angst. De gevolgen voor het slachtoffer kunnen ingrijpend zijn, zeker als victim blaming een rol speelt. Maar shaming is nooit de schuld van het slachtoffer! Daarom is het belangrijk dat plegers van shaming beseffen wat de gevolgen zijn van het ongewenst doorsturen van sexy beeldmateriaal. “Je moet weten dat je nooit iets mag doorsturen zonder iemands toestemming. Als je een naaktfoto van iemand onder de 18 jaar doorstuurt is het zelfs strafbaar”, zegt Elsbeth Reitzema, programmamedewerker Seksuele Vorming bij Rutgers. Van welk strafbaar feit er sprake is , hangt af van wat er precies is gebeurd. “Het is belangrijk dat we vroeg beginnen met voorlichten over sexting en shaming, voordat jongeren daadwerkelijk hiermee te maken krijgen. Het liefst al op de basisschool.”
Ben je het slachtoffer geworden van shaming? Misschien schaam je je, ben je boos en verdrietig, of voel je je schuldig. Het is niet jouw schuld. Slachtofferhulp Nederland kan je helpen. Op deze pagina lees je hoe. Ook Zuellen werd slachtoffer van shame texting. Mensen uit haar omgeving noemden haar ‘vies meisje’, nadat haar ex een filmpje van haar online had gezet. Hier lees je het ervaringsverhaal van Zuellen, waarin ze vertelt hoe ze haar leven weer op de rit kreeg na deze ervaring.
Vind hier hulp na shaming
Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.