Zoeken
Nieuws – Artikel

Generatie Ja… en?

Terug naar overzicht
15 January 2020

Victim blaming betekent letterlijk: het slachtoffer de schuld geven. Dus dan maak je (seksueel) geweld mee en dan krijg je daar zelf de schuld van. Dat klopt toch niet? Toch gebeurt het vaker dan je denkt.

Generatie ‘Ja…en?’ is de nieuwe generatie jongeren die afrekent met stereotiepe normen voor hoe een man een man moet zijn en een vrouw een vrouw. Deze normen veroorzaken namelijk nog te vaak negatief gedrag en zelfs fysiek, seksueel of online geweld.

Dat moet en kan anders. Het merendeel van de jongeren heeft wel oog voor gelijkheid en diversiteit, en wijst geweld af. Alleen denken zij vaak dat hun leeftijdsgenoten en vrienden minder ruimdenkend zijn dan zijzelf. Op dat punt gaat het nog weleens mis. Daardoor durft niet iedereen voor zichzelf of een ander op te komen in groepen. En hierdoor laten jongeren de normen die ze zelf hanteren niet aan leeftijdsgenoten zien.

Met Generatie ‘Ja…en?’ willen Rutgers en Atria dat patroon doorbreken, door te laten zien dat de ouderwetse gendernormen niet meer gelden voor deze nieuwe generatie. Wij zijn al veel verder dan dat!

“Wij spreken ons uit tegen victim blaming. Wij vinden het heel gewoon om elkaars grenzen te respecteren en wijzen geweld af.”
Tweet deze tekst
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.