Zoeken
Nieuws – Artikel

‘Meiden, pas op voor fabeltjes over pil’

Terug naar overzicht
23 August 2023 Tags: hormonale anticonceptie, opinie, telegraaf, social media, tiktok, instagram, Anticonceptie, hormonen

Het is goed dat vrouwen* op sociale media informatie zoeken over anticonceptie. Maar voor ze er erg in hebben krijgen ze vooral negatieve verhalen over de pil te zien. Ouders doen er goed aan hun dochters, en ook zonen, hiervoor te waarschuwen. Ook de huisarts kan meer doen, vindt anticonceptie-expert Ineke van der Vlugt.

Desinformatie op socials

Onze expert anticonceptie en abortus Ineke van der Vlugt waarschuwt jongeren en hun ouders in een opiniestuk in de Telegraaf. Veel vrouwen, zeker jonge meiden, zoeken op sociale media naar informatie over anticonceptie. Het is goed dat zij op zoek gaan naar informatie, maar we zien dat op platforms als TikTok en Instagram veel desinformatie wordt verspreid. De verhalen zijn vaak eenzijdig, misleidend, sturend of erg persoonlijk. In de meeste gevallen raden ze hormonale anticonceptie af en prijzen ze natuurlijke methoden aan. Tegelijkertijd worden de voordelen van hormonale anticonceptie niet of amper benoemd.

Iedere vrouw reageert anders

Aan (huis)artsen adviseren we: heb oog voor de zorgen over hormonale anticonceptie, en sta stil bij eventuele bijwerkingen. Soms worden deze misschien te makkelijk weggewuifd. Iedere vrouw reageert anders. Als een meisje last heeft van de pil, kijk dan naar alternatieven. Artsen zouden zich ook meer kunnen verdiepen in de natuurlijke methoden. Het is namelijk belangrijk dat iedereen breed geïnformeerd wordt over de verschillende vormen van anticonceptie. Zo kan iedere vrouw weloverwogen een eigen keuze maken. Welke keuze dat ook is.

Lees het hele artikel in de Telegraaf hier

 

*met vrouwen wordt in dit artikel bedoeld: alle vrouwen, trans- en non-binaire personen die menstrueren

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.