Zoeken
Nieuws – Artikel

Plotse Papa’s 2: over jonge mannen met ongepland vaderschap

Terug naar overzicht
14 December 2022 Tags: plotse papa's, ongepland vader, vaderschap, ouderschap, jonge mannen, 2Doc, audiodocumentaire, podcast

Bert Bentsink (32) was 22 jaar oud toen hij hoorde dat hij vader zou worden. De vrouw die van hem in verwachting was kende hij op dat moment amper. Over ongepland vaderschap sprak hij met andere ‘plotse papa’s’ in deze podcast. Die ontroerende gesprekken raakten bij veel luisteraars een snaar. Bert kreeg ontzettend veel reacties, vooral van andere ‘plotse papa’s’. Hierop besloot hij om opnieuw met jonge vaders in gesprek te gaan in de 2Doc podcast Plotse Papa’s 2. Ook gaat hij na wat wetenschappelijk onderzoek ons leert over deze groep mannen.

Plotse Papa’s 2

Dat Bert niet de enige is die worstelde met zijn plotse vaderschap leek hem logisch. Maar dat zóveel mannen zich in de documentaire zouden herkennen, had hij niet verwacht. Vaak voelden zij opluchting: wat fijn dat dit onderwerp besproken werd. In deel 2 van de audiodocumentaire gaat Bert opnieuw ingesprek met 3 jonge mannen die plotseling vader werden. Hoe gaat dat als je dochter aan de andere kant van de wereld woont? En kan het vaderschap juist als redding werken?

Representatie en onderzoek

Er is weinig representatie onder jonge, ongeplande vaders. Dit is ook het onderwerp van het onderzoek van Justine van de Beek. Justine is socioloog en onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Samen met collega’s Femke Hilverda en Violet Petit-Steeghs onderzoekt zij jonge (aanstaande) vaders tussen de 16 en 25 jaar. In de podcast vertelt zij over wetenschappelijke inzichte rondom jong en ongepland vaderschap, en waarom er eigenlijk zo weinig onderzoek naar is gedaan.

Luister de podcast

Benieuwd naar Plotse Papa’s 2?

Luister 'Plotse Papa's 2: de podcast' hier
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.