Zoeken
Nieuws – Artikel

Spuiten en Slikken docu: Abortus is geen Misdaad

Terug naar overzicht
10 November 2022 Tags: misdaad, wetboek van strafrecht, dfiza kusenuh, spuiten en slikken, bnn vara, burgerinitiatief, Documentaire, abortus

Abortus staat nog altijd in het Wetboek van Strafrecht. Dat moet veranderen, want abortus is geen misdaad, vindt Spuiten en Slikken presentator Dzifa Kusenuh. Daarom maakt ze er een documentaireserie over. Ook startte ze, samen met collega-presentators, omroep BNNVARA en het Humanistisch Verbond een burgerinitiatief. Dit burgerinitiatief heeft inmiddels al tienduizenden ondertekenaars.

Documentaireserie

In de vierdelige documentaireserie ‘Abortus is geen Misdaad’ onderzoekt Dziga hoe veilig en beschermd het recht op abortus in Nederland is. “Ik dacht dat abortus – sinds de strijd van de Dolle Mina’s – in ons land goed geregeld was. Maar dat blijkt tegen te vallen”, vertelt Dfiza. Ze demonstreert mee in Den Haag tijdens International Safe Abortion Day. Ook spreekt ze met strafrechtadvocaat Zahra Boudafiss, Rebecca Gomperts van Woman on Waves en onderzoeksjournalist Allart van der Woude. Daarnaast gaat Dfiza langs bij een abortuskliniek en praat ze met mensen die kozen voor een abortus. Het uiteindelijk doel is dat Dfiza naar Den Haag gaat om het burgerinitiatief in te leveren.

Wetboek van Strafrecht

Artikel 296 van het Wetboek van Strafrecht stelt dat een abortus in Nederland strafbaar is, tenzij er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. En dat klopt niet, vindt Dfiza. Maar waarom moeten we juist nú in actie komen om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen? “Onlangs hebben we, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, Polen en Hongarije, kunnen zien dat het recht op abortus van de tafel geveegd kan worden. In deze landen was het juridisch fundament niet sterk genoeg en namen conservatieve geluiden de overhand. Ook in Nederland groeit het aantal anti-abortusdemonstranten. De lobby van deze groep is goed georganiseerd.”

Abortus verankeren in de wet

Door beperkte wetgeving, een taboe op abortus en misleidende informatie kan niet iedereen in vrijheid een keuze maken over diens zwangerschap. Daarnaast maakt abortus, zolang het in het Wetboek van Strafrecht staat, geen deel uit van het reguliere zorgsysteem en het gezondheidsrecht. Terwijl het wel een medische of medisch-ethische kwestie is. Met het burgerinitiatief ‘Abortus is geen Misdaad’, hopen Dfiza en haar mede-organisatoren met 40.000 handtekeningen een signaal af te geven aan de politiek: het is tijd om abortus goed te verankeren in onze wet.

Teken hier het burgerinitiatief

Abortus is geen Misdaad is vanaf donderdag 10 november om 17:00 te zien bij BNNVARA op het YouTube-kanaal van Spuiten en Slikken.

Bekijk de documentaireserie 'Abortus is geen Misdaad' op YouTube
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.