Zoeken
Nieuws – Artikel

Sexual Healing: een zoektocht naar intimiteit met een beperking

Terug naar overzicht
23 May 2022 Tags: seksualiteit, Documentaire, rutgers, intimiteit, beperking, sexual healing

Je seksualiteit ontdekken gaat voor iedereen wel eens gepaard met twijfel en onzekerheid. Maar wat als je sinds je geboorte spastisch bent en je hierdoor nooit seks kunt ervaren? En klopt het dat je door seks en intimiteit een heler mens wordt? In de nieuwe 2Doc documentaire ‘Sexual Healing’ volgen we Evelien tijdens haar zoektocht naar het antwoord op deze vragen.

Noodzaak

Sexual Healing is een documentaire van regisseur Elsbeth Fraanje en toont de noodzaak van intiem, menselijk contact. Maar ook: hoe lastig dat kan zijn wanneer seks niet vanzelfsprekend is, iets waar we niet vaak bij stilstaan.

Verlangen naar intimiteit

De 53-jarige Evelien is spastisch, zit in een rolstoel en de weinige seksuele ervaringen in haar leven waren teleurstellend. ‘Op mij zit toch niemand te wachten…’ is haar overtuiging. Evelien is, als gevolg van haar handicap, jarenlang genegeerd waar het gaat om seksualiteit. Maar na gesprekken met haar hulpverlener Brigitte wordt het verlangen naar intimiteit bij Evelien aangewakkerd. Ze besluit om zich open te stellen voor de behoeften en verlangens die ze tot nu toe altijd heeft weggestopt.

Sexual Healing was op maandag 16 mei om 20:25 te zien bij BNNVARA op NPO 2 en is terug te kijken op 2Doc.

Bekijk de documentaire 'Sexual Healing' en meer op 2Doc

Sexual Healing: de podcast

Wil je meer weten over dit onderwerp? In ‘Sexual Healing: de podcast’ gaat presentator Jurre Geluk in gesprek met diverse gasten. Met hen praat hij over intimiteit voor mensen met een beperking of aandoening. In aflevering #4 – Seks en zorg, die vanaf maandag 23 mei online staat, ontvangt hij Ymke Kelders, Rutgers’ programmamedewerker Seksualiteit & Zorg. Samen met zorgverlener Rizpa bespreken zij hoe aandacht aan seksualiteit wordt besteed binnen de zorg, en wat hier nog in te verbeteren valt.

Luister 'Sexual Healing: de podcast' hier
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.