Zoeken
Nieuws – Artikel

Is verplichte anticonceptie gewenst of niet?

Terug naar overzicht
14 February 2022

Tienermeisjes in gesloten jeugdzorginstellingen worden verplicht om anticonceptie te gebruiken. Dat bleek pas geleden uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV). Rutgers is geen voorstander van verplichte anticonceptie.

Ineke van der Vlugt, expert anticonceptie en abortus bij Rutgers, noemt het ‘etisch onverantwoord’ om meisjes te dwingen anticonceptie te nemen. “Het staat haaks op seksuele rechten”, zegt zij. “Het schaadt de hulpverlener-clientrelatie en tast vooral de autonomie en lichamelijke integriteit van de jongeren aan.”

Recht op zelfbeschikking

Rutgers pleit voor het bespreken van seksualiteit en anticonceptie, ook, of juist, met jongeren die in een kwetsbare situatie zitten. “Maar jongeren moeten zélf kunnen beslissen of ze anticonceptie gebruiken of niet. Zonder dat er sprake is van dwang of drang”, aldus Ineke

Lees het hele nieuwsbericht op Rutgers.nl
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.