Zoeken
Nieuws – Artikel

1 op de 5 singles heeft seks in coronatijd, vaak met een seksbuddy

Terug naar overzicht
6 July 2020

Veel singles die voor de lockdown en 1,5 meter samenleving nog wel seks hadden, hebben dat sindsdien niet meer gehad. 1 op de 5 singles hadden tijdens corona wel seks met een partner, maar dat is nu vaker iemand met wie ze vaker seks hebben (een seksbuddy) dan een onenightstand. We zien in het algemeen dat veel mensen nu een ander date- en seksgedrag vertonen.

Ook is het voor mensen lastiger om voor een soa-test of anticonceptieconsult naar de GGD of huisarts te gaan. Zo blijkt dat bijna de helft (47%) van de jongeren die zich wilde laten testen op een soa dat door corona niet heeft gedaan. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland naar de invloed van de COVID-pandemie en maatregelen op de seksuele gezondheid van Nederlandse jongeren en volwassenen.

Veel singles sinds corona geen seks meer

Om het risico op het krijgen en verspreiden van corona zo klein mogelijk te houden, is het advies om alleen seks te hebben met een vaste partner bij wie je in huis woont. Veel singles houden zich aan dit advies door af te zien van seks: ongeveer de helft van de single jongeren van 16-20 jaar die voor corona nog wel seks hadden, heeft sinds corona geen seks meer gehad. Onder volwassen singles die voor corona seks hadden, heeft een derde van de mannen en de helft van de vrouwen sinds corona geen seks meer. Singles van 18-24 jaar zijn daarnaast duidelijk minder tevreden over hun seksleven dan voor de coronacrisis. Jonge samenwoners van 18-24 jaar hebben sinds corona juist iets vaker seks. Zij zijn bovendien iets meer tevreden over hun seksleven dan voor de coronacrisis.

Singles die wel seks hebben

Eén op de vijf singles heeft tijdens de coronacrisis wél seks gehad. Vergeleken met de periode voor de coronacrisis was de laatste partner voor deze singles minder vaak een onenightstand en vaker een losse partner met wie ze vaker seks hadden (een seksbuddy), namelijk voor 58% van zowel de jongere als de volwassen singles. Van de jonge (16-20 jaar) singles had 20% in coronatijd seks met een onenightstand en 22% met een vaste partner (met wie de relatie ten tijde van de enquête blijkbaar verbroken was). Bij volwassen singles komen onenightstands iets minder vaak voor (15%) en vaste partners iets vaker (27%). Vijf procent van de mensen die seks hadden tijdens de coronacrisis had in deze periode meer dan één sekspartner.

Pleger seksueel geweld vaker een (ex-)partner

Op basis van dit onderzoek is niet vast te stellen of seksueel geweld is toegenomen tijdens corona. Wat we wel zien is dat de pleger van seksueel geweld (nog) vaker een partner of ex-partner is en minder vaak een andere bekende of onbekende.

Maak gebruik van ondersteuning en zorg

Dit onderzoek toont aan dat de seksuele gezondheid van sommige mensen onder druk is komen te staan door corona, en we gaan kijken hoe dit zich ontwikkelt. Seksueel welzijn is belangrijk voor het algemene welzijn van mensen. Mensen die last hebben van het gemis aan seks raden we aan zich goed te laten informeren over hoe je de risico’s op corona zo klein mogelijk houdt; Rutgers en Soa Aids Nederland geven hiervoor adviezen via Sense.info (voor jongeren), Seksualiteit.nl (voor volwassenen) en Soaaids.nl (voor specifieke seksuele contacten).

We roepen mensen op om wel de zorg op te zoeken voor anticonceptie of een soa-test. Huisartsen zijn gewoon telefonisch bereikbaar. GGD’en hebben weliswaar minder capaciteit voor soa-testen en anticonceptieconsulten, maar dit verschilt per regio. Check op de website van de GGD wat de mogelijkheden zijn. En anders is er Advies.chat voor soa-thuistesten.

Coronadaten

Meer lezen? Verschillende mensen vertellen over hoe zij omgaan met daten, intimiteit en seks nu in coronatijd. Ieder van hen heeft een ander verhaal. Ze laten zien hoe zij ermee omgaan, en waar de lastigheden zitten. Lees hier verder.

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.