Zoeken
Nieuws – Artikel

16 dagen in actie tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag

Terug naar overzicht
24 November 2022 Tags: seksueel grensoverschrijdend gedrag, 16 days, vn-campagne, orange the world, actie

Op vrijdag 25 november 2022 begint de jaarlijkse VN-campagne Orange the World. Tijdens deze campagne staat de strijd tegen onder meer seksueel grensoverschrijdend gedrag centraal. Meer dan 90 landen doen mee met Orange the World. De campagne loopt tot 10 december – de Internationale Dag van de Rechten van de Mens.

Rutgers doet mee en vraagt in deze 16 dagen aandacht voor open praten over seksualiteit en over wensen en grenzen. Met elkaar, thuis, op het werk, op school, online én in de zorg. Want alleen dan kan iedereen genieten van seksualiteit. Laten we samen het taboe doorbreken, een veilige plek creëren en bijdragen aan een cultuur die geen ruimte laat voor seksuele grensoverschrijding.

Machtsmisbruik

Grensoverschrijdend gedrag komt in alle sectoren van de samenleving voor. De afgelopen jaren zijn er veel zaken naar boven gekomen in de politiek, het hoger onderwijs, de jeugdzorg, de sportwereld, de filmwereld, de modesector en in de televisiewereld. Wat al deze zaken verbindt, (of het nu gaat om seksuele, fysieke of mentale grensoverschrijding) is dat het gaat om het misbruiken van een machtspositie door de pleger, om kwetsbaarheid door ambities of afhankelijkheid bij slachtoffers en om een cultuur van zwijgen en wegkijken bij de omgeving. Met alle gevolgen van dien, op de eerste plaats voor de slachtoffers, die soms jarenlang met psychische en lichamelijke klachten worstelen en uitvallen op het werk. Hier moeten we met z’n allen iets aan doen!

Wat kun jij doen?

  • Werk je in een horecagelegenheid of ben je lid van een studentenvereniging?
    Ga dan aan de slag met de Hier is het oké toolkit en zorg voor een seksueel veilige cultuur.
  • Zeg er wat van als iemand seksistische grappen maakt of je ziet dat iemand lastiggevallen wordt op straat, of als je naaktbeelden ontvangt die niet voor jou bedoeld zijn. Deze 5 tips van de Generatie Ja…en? campagne helpen je daarbij.
  • Heb je tieners in huis? Het puberleven zit vol seksuele prikkels en dat is gezond! Maar hoe gaan ze hiermee om? En… kun jij er met jouw kind over praten? Bekijk het webinar Wat seks jij nou?! waarin Elsbeth Teeling, oprichter van ‘De Club van relaxte moeders’, in gesprek gaat met onze seksuoloog Yuri Ohlrichs.
  • Steun het werk van Rutgers Help ons de seksuele gezondheid van jongeren wereldwijd te versterken.
     

 

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.