Zoeken
Nieuws – Artikel

Boekentip: ‘Liegen zul je’

Terug naar overzicht
30 August 2023 Tags: grensoverschrijdend gedrag, seksueel geweld, misbruik, jeffrey dral, liegen zul je, boekentip

*Trigger warning: seksueel geweld

Eén op de vijf jongens en mannen krijgt ooit te maken met een vorm van seksueel geweld. Ook Jeffrey Dral (28) werd hier als tiener slachtoffer van. Noodgedwongen verzwijgt hij jarenlang het misbruik, tot nu. ‘Liegen zul je’ is een open en intiem verhaal van een slachtoffer over seksueel geweld, en de gevolgen en verwerking hiervan. Hiermee hoopt Jeffrey andere slachtoffers te kunnen helpen.

Boekomslag Liegen zul je - Jeffrey Dral

Liegen zul je: het verhaal

Midden in de bloei van zijn leven wil Jeffrey liefde vinden: échte liefde. Hij staat op het punt om uit de kast te komen, maar hoe doe je dat als je zestien bent? Wanneer hij in contact komt met William en Tom, een stel dat hij leert kennen via zijn grote passie kunstschaatsen, weet hij nog niet wat een invloed ze zullen hebben op zijn leven. Jeffrey wordt overvallen door een seksueel overschrijdende aanraking. Hij vecht uit schrik niet terug, maar werkt juist mee. Het misbruik duurt een jaar. Hierdoor wordt Jeffrey gedwongen om te liegen tegen zijn ouders, zusje, vrienden op school en die van de schaatsclub.

Voor wie is dit boek?

‘Liegen zul je’ is een boek voor iedereen die te maken heeft (gehad) met seksueel misbruik, en voor mensen in hun omgeving. Of als je er om een andere reden meer over wilt weten. Het geeft inzicht in de belevingswereld van een slachtoffer tijdens en na seksueel geweld. Ook gaat het verhaal over opgroeien, liefde en de band tussen een zoon en zijn ouders. Het boek is geschreven voor jongvolwassenen en te koop vanaf 5 september bij verschillende (online) boekenwinkels.

Meer weten over Jeffrey Dral? Bekijk hier zijn website.

ABC over seksueel geweld

Met zijn boek wil Jeffrey andere slachtoffers inspireren en aanmoedigen hun stem te vinden. Ook vindt hij het belangrijk dat mensen begrijpen dat óók jongens slachtoffer van seksueel misbruik kunnen worden. Seksueel geweld is soms moeilijk te begrijpen. Daarom heeft Jeffrey een ABC gemaakt, met woorden en begrippen die te maken hebben met seksueel geweld.

Ga naar het ABC over seksueel geweld

Hulp nodig?

Heb jij ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel geweld, en heb je hulp of advies nodig? Bel dan (gratis en anoniem) met het Centrum Seksueel Geweld via 0800-0188 of chat met een van hun hulpverleners.

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.