Zoeken
Nieuws – Artikel

Wat kun je doen als je grensoverschrijdend gedrag ziet gebeuren?

Terug naar overzicht
24 January 2022

Vorige week zijn er aangrijpende verhalen van slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag te zien en te horen bij BOOS (BNN/VARA). Ook als je als omstander grensoverschrijdend gedrag ziet gebeuren , is het belangrijk om van je te laten horen.

Voor jezelf opkomen als je te maken krijgt met seksuele intimidatie, grensoverschrijding of zelfs geweld is ontzettend moeilijk. Zowel op het moment dat het plaatsvindt als na afloop. En zeker wanneer er sprake is van een scheve machtsverhouding en/of afhankelijkheidsrelatie.

Cultuurverandering

Grensoverschrijding van welke aard dan ook is nooit oké.  Ook niet als het ‘alleen maar’ om een seksueel getinte opmerking of what’s app gaat. Voelt het niet oké, dan is het niet oké. En daar kunnen we samen wat aan doen. Het is tijd voor een cultuurverandering. Iedereen kan daar aan bijdragen. Door elkaar te helpen in een ongemakkelijke situatie zorg je er samen voor dat het voor iedereen veiliger wordt.

Wat kun je doen?

Zie je dat iemand zich ongemakkelijk voel? Hoor je ongewenste seksuele opmerkingen? Kijk niet weg als het gebeurt. Neem elk signaal serieus en laat degene die het overkomt altijd merken dat die niet alleen is in de situatie. Zo laat je iemand niet alleen staan in de situatie. En laat je weten dat die bij jou terecht kan om erover te praten. Nu, maar ook over een paar dagen. Hierdoor voelt iemand zich gezien en gesterkt.

Ook als je als omstander grensoverschrijdend gedrag ziet gebeuren, is het belangrijk om van je te laten horen.
Willy van Berlo, programmamanger seksueel geweld

Dit kun je doen als omstander:

 • Richt je altijd tot degene die het overkomt
 • Haal hem of haar uit de situatie en vraag: Ben je oke?
  Of: ‘Ik hoorde net dat die opmerking tegen jou gemaakt werd, gaat het?’.
  Of: ‘Je bent stilletjes, gaat het?’
 • Neem de situatie altijd serieus. Oordeel niet.
  Grensoverschrijding wordt vaak goedgepraat en weggewuifd, maar het allerbelangrijkste is: Voelt het niet goed, dan is het meestal niet goed. Het is ook heel belangrijk dat iemand zich gehoord voelt.
 • Blijf kalm en bied een luisterend oor.
  Begin niet over je eigen ervaringen, maar luister rustig naar het verhaal van de ander. Zeg dat wat er is gebeurd, niet iemands eigen schuld is.
 • Zoek samen naar een oplossing.
  Heeft diegene behoefte aan een gesprek met een professional of met een vertrouwenspersoon? Wil diegene een klacht indienen? Is er sprake van geweld? Misschien wil iemand aangifte doen, bied dan aan om mee te gaan. Er zijn hulpinstanties waar je terecht kan voor alle vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, ook als dit online gebeurt.
 • Hier kun je terecht voor hulp:
  Een gespecialiseerde hulpverlener van het centrum seksueel geweld via: 000-0188 of via chat.centrumseksueelgeweld.nl.
  Een vertrouwenspersoon van je organisatie
 • Blijf iemand steunen als dat kan. Het is belangrijk dat je er voor de ander blijft zijn.
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.