Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Vorige week zijn er aangrijpende verhalen van slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag te zien en te horen bij BOOS (BNN/VARA). Ook als je als omstander grensoverschrijdend gedrag ziet gebeuren , is het belangrijk om van je te laten horen.
Voor jezelf opkomen als je te maken krijgt met seksuele intimidatie, grensoverschrijding of zelfs geweld is ontzettend moeilijk. Zowel op het moment dat het plaatsvindt als na afloop. En zeker wanneer er sprake is van een scheve machtsverhouding en/of afhankelijkheidsrelatie.
Grensoverschrijding van welke aard dan ook is nooit oké. Ook niet als het ‘alleen maar’ om een seksueel getinte opmerking of what’s app gaat. Voelt het niet oké, dan is het niet oké. En daar kunnen we samen wat aan doen. Het is tijd voor een cultuurverandering. Iedereen kan daar aan bijdragen. Door elkaar te helpen in een ongemakkelijke situatie zorg je er samen voor dat het voor iedereen veiliger wordt.
Zie je dat iemand zich ongemakkelijk voel? Hoor je ongewenste seksuele opmerkingen? Kijk niet weg als het gebeurt. Neem elk signaal serieus en laat degene die het overkomt altijd merken dat die niet alleen is in de situatie. Zo laat je iemand niet alleen staan in de situatie. En laat je weten dat die bij jou terecht kan om erover te praten. Nu, maar ook over een paar dagen. Hierdoor voelt iemand zich gezien en gesterkt.
“Ook als je als omstander grensoverschrijdend gedrag ziet gebeuren, is het belangrijk om van je te laten horen.”Willy van Berlo, programmamanger seksueel geweld
Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.