Zoeken
Onderwerp

Mogelijke klachten bij seksuele grensoverschrijding

Als je ervaring hebt met seksueel grensoverschrijdend gedrag kun je daar klachten van krijgen. Misschien heb je last van somberheid, schuldgevoel of schaamte. Maar je kan ook lichamelijke klachten krijgen of nachtmerries. Je hoeft niet altijd klachten te krijgen. Het hangt ervan af wat er is gebeurd, hoe ernstig het was en hoe je ermee om bent gegaan. Het is belangrijk de klachten te herkennen en hulp te zoeken!

Mogelijke klachten

Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan geestelijke en lichamelijke klachten geven. Dat hoeft helemaal niet: het hangt ervan af wat er is gebeurd, hoe ernstig het was, hoe je ermee om bent gegaan en of je je gesteund voelt door je omgeving. Voorbeelden van voorkomende klachten na seksuele grensoverschrijding zijn:

Lichamelijke klachten
Bijvoorbeeld: last van buikpijn en pijn aan je geslachtsdelen. Misschien ben je bang dat je zwanger bent of een soa hebt. Heb je onveilige seks gehad? Neem dan de morning-afterpil en laat je testen op soa. Vraag je huisarts om advies.

Herbeleving
De herinnering aan de situatie komt steeds terug of je krijgt nachtmerries, waarin je de situatie opnieuw beleeft. Je wilt de situatie het liefst zo snel mogelijk vergeten, maar dat lukt niet.

Angst
Veel slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag voelen zich gespannen en zijn bang om de pleger opnieuw tegen te komen.

Schaamte
Een gevoel van schaamte komt vaak voor. Je denkt dat iedereen aan je kan zien wat er gebeurd is, vooral als het gaat om ongewenste seks. Terwijl het nooit jouw schuld is.

Depressie
Je vertrouwen kan een deuk oplopen, je hebt het gevoel dat de wereld veel minder veilig en goed is dan je dacht. Je kunt je heel somber voelen of zelfs depressief en afschuw hebben van seks en je eigen lichaam.

Schuldgevoel
Vaak denken slachtoffers dat het hun eigen schuld is. Dat is niet zo! Niemand heeft het recht om over jouw grens heen te gaan. Ook niet in een relatie, als je de vorige keer wel ‘ja’ zei, als je er aantrekkelijk uitzag, als je het gevoel had dat je geen nee kon zeggen of als je een drankje op zijn of haar kosten hebt gedronken.

Verwarring over je seksuele oriëntatie
Homoseksuele mannen, die in hun jeugd door een man zijn misbruikt, kunnen zich afvragen of ze daardoor homo zijn geworden. Lesbische vrouwen kunnen zich juist afvragen of ze door misbruik of geweld door een man lesbisch zijn geworden.

Vertonen van risicogedrag voor soa/Hiv
Homo- of biseksuele mannen, die in hun jeugd seksueel misbruikt zijn kunnen meer risicogedrag vertonen. Dat is natuurlijk nooit verstandig.

Herkennen van klachten

Het komt voor dat mensen die seksuele grensoverschrijding hebben meegemaakt, de klachten niet koppelen aan deze nare ervaring. Toch kunnen de klachten er wel mee te maken hebben. Neem al je klachten dus serieus. Als je verdrietig, depressief of bang bent en het gaat niet over, is het goed om hulp te zoeken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.