Zoeken
Onderwerp

Mogelijke klachten bij seksuele grensoverschrijding

Als je seksueel grensoverschrijdend gedrag hebt meegemaakt, kun je daar klachten van krijgen. Misschien heb je last van somberheid, schuldgevoel of schaamte. Ook lichamelijke problemen komen voor, en nachtmerries. Soms gaan die problemen na een tijdje over, maar je kunt ook last blijven houden. Het is belangrijk de klachten te herkennen en hulp te zoeken!

Mogelijke klachten

Het meemaken van seksueel grensoverschrijdend gedrag kan psychische en lichamelijke klachten geven. Of je klachten krijgt en hoe ernstig die zijn hangt vaak af wat er is gebeurd, door wie, hoe je ermee om bent gegaan en of je je gesteund voelt door je omgeving. Voorbeelden van voorkomende klachten na seksuele grensoverschrijding zijn:

Lichamelijke klachten
Door seksueel geweld kun je verwondingen oplopen, en pijn aan je geslachtsdelen. Bij onbeschermde seks bestaat de kans dat je zwanger bent of een soa hebt opgelopen. Maar ook lang na die nare ervaring kun je lichamelijke klachten hebben, zoals buikpijn en hoofdpijn.

Herbeleving
De herinnering aan de situatie komt steeds terug of je krijgt nachtmerries, waarin je de situatie opnieuw beleeft. Je wilt de situatie het liefst zo snel mogelijk vergeten, maar dat lukt niet.

Angst
Veel slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag voelen zich gespannen. Je bent bang om de pleger opnieuw tegen te komen. Maar je kunt ook in het algemeen angstiger worden, bijvoorbeeld dat je je huis niet meer uit durft, of bang bent een intieme relatie met iemand te hebben.

Schaamte en schuldgevoel
Een gevoel van schaamte komt vaak voor. Je denkt dat iedereen aan je kan zien wat er gebeurd is. Dat gaat vaak samen met een schuldgevoel. Dat het niet gebeurd zou zijn als jij anders had gehandeld. Bedenk dat het nooit jouw schuld is. Niemand heeft het recht om over jouw grens heen te gaan. Ook niet in een relatie, als je de vorige keer wel ‘ja’ zei, als je er aantrekkelijk uitzag, als je het gevoel had dat je geen nee kon zeggen of als je een drankje op zijn of haar kosten hebt gedronken.

Depressie
Je vertrouwen kan een deuk oplopen, je hebt het gevoel dat de wereld veel minder veilig en goed is dan je dacht. Je kunt je heel somber voelen of zelfs depressief, en afschuw hebben van seks en je eigen lichaam.

Schuldgevoel
Vaak denken slachtoffers dat het hun eigen schuld is. Dat is niet zo! Niemand heeft het recht om over jouw grens heen te gaan. Ook niet in een relatie, als je de vorige keer wel ‘ja’ zei, als je er aantrekkelijk uitzag, als je het gevoel had dat je geen nee kon zeggen of als je een drankje op zijn of haar kosten hebt gedronken.

Verwarring over seksualiteit
De seksuele ontwikkeling van mensen die in hun jeugd zijn misbruikt, kan verstoord worden. Ze worden bang voor seks, of seksualiteit heeft een andere betekenis gekregen. Seks met iemand gaat dan niet over intimiteit of lust. Het kan gebeuren dat je risico’s gaat nemen op seks gebied. Dat brengt ook weer gevaren met zich mee, zoals soa’s.

Lichamelijke reacties tijdens seksueel geweld

Tijdens seksueel geweld kun je een lichamelijke reactie krijgen in je geslachtsdelen. Je vagina kan vochtig worden of je krijgt een erectie. Slachtoffers voelen zich daar vaak heel schuldig over, omdat het lijkt of ze de seks prettig vonden. Maar het is een automatische reactie van je lichaam in heel angstige situaties: door angst en stress worden alle bloedvaten in het lichaam wijder, ook rondom het geslachtsdeel. Daardoor kan een erectie of vochtigheid ontstaan. Dit heeft dus niets met seksuele opwinding te maken.

Omdat de meeste daders mannen zijn, denken homoseksuele slachtoffers vanwege die lichamelijke reactie soms dat ze door het misbruik homo zijn geworden.

Herkennen van klachten

Het komt voor dat mensen die seksuele grensoverschrijding hebben meegemaakt, de klachten niet koppelen aan deze nare ervaring. Toch kunnen de klachten er wel mee te maken hebben. Neem al je klachten dus serieus. Als je verdrietig, depressief of bang bent en het gaat niet over, is het goed om hulp te zoeken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.