Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken
Onderwerp

Klachten seksuele grensoverschrijding

Als je ervaring hebt met seksueel grensoverschrijdend gedrag kun je daar last van krijgen: somberheid, schuldgevoel of schaamte, maar je kan ook lichamelijke klachten krijgen of nachtmerries. Het is overigens niet zo, dat je altijd klachten zult krijgen. Het hangt er natuurlijk vanaf wat er is gebeurd, hoe ernstig het was en hoe je ermee om bent gegaan. Het is belangrijk de klachten te herkennen en hulp te zoeken!

Klachten

Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan geestelijke en lichamelijke klachten geven. Dat hoeft helemaal niet, het hangt natuurlijk af van wat er is gebeurd, hoe ernstig het was en hoe je ermee om bent gegaan. Voorbeelden van voorkomende klachten na seksuele grensoverschrijding:

Lichamelijke klachten

last van buikpijn en pijn aan je geslachtsdelen. Misschien ben je bang dat je zwanger bent of een soa hebt. Heb je onveilige seks gehad? Neem dan de morning-afterpil en laat je testen op soa, vraag je huisarts om advies.

Herbeleving

de herinnering aan de situatie komt steeds terug of je krijgt nachtmerries, waarin je de situatie opnieuw beleeft. Je wilt de situatie het liefst zo snel mogelijk vergeten, maar dat lukt niet.

Angst

veel slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag voelen zich gespannen en zijn bang om de dader opnieuw tegen te komen.

Schaamte

een gevoel van schaamte komt vaak voor. Je denkt dat iedereen aan je kan zien wat er gebeurd is, vooral als het gaat om ongewenste seks.

Depressie

je vertrouwen heeft vaak een deuk opgelopen, je hebt het gevoel dat de wereld veel minder veilig en goed is dan je dacht. Je kunt je heel somber voelen of zelfs depressief en afschuw hebben van seks en je eigen lichaam.

Schuldgevoel

vaak denken slachtoffers dat het hun eigen schuld is. Dat is niet zo! Niemand heeft het recht om over je grens heen te gaan, ook niet in een relatie, als je de vorige keer wel ‘ja’ zei, als je er aantrekkelijk uitzag, je het gevoel had dat je geen nee kon zeggen of een drankje op zijn of haar kosten hebt gedronken.

Verwarring over je seksuele oriëntatie

homoseksuele mannen, die in hun jeugd door een man zijn misbruikt, kunnen zich afvragen of ze daardoor homo zijn geworden. Lesbische vrouwen kunnen zich juist afvragen of ze door misbruik of geweld door een man lesbisch zijn geworden.

Vertonen van risicogedrag voor soa/Hiv

homo- of biseksuele mannen, die in hun jeugd seksueel misbruikt zijn kunnen meer risicogedrag vertonen. Dat is natuurlijk nooit verstandig!

Herkennen van klachten

Het komt voor dat vrouwen en mannen, die seksuele grensoverschrijding hebben meegemaakt, de klachten niet koppelen aan deze nare ervaring. Toch kunnen de klachten er wel mee te maken hebben. Neem al je klachten dus serieus! Als je erg verdrietig, depressief of bang bent en het gaat niet over, is het goed om hulp te zoeken.

Hulp

Hulp

Heb je te maken (gehad) met seksueel geweld en zoek je hulp? Klik hier om te zien waar je terecht kunt voor hulp.

Ervaringsverhaal