Zoeken
Tips & tools

De weg naar hulp

Voor hulp bij seksuele problemen kun je terecht bij je huisarts, een seksuoloog NVVS of een consulent seksuele gezondheid NVVS. Er zijn ook mogelijkheden om anoniem hulp te zoeken via internet.

Seksueel probleem?

Wanneer heb je een seksueel probleem? Dit hangt helemaal van je eigen beleving af. Sommige mensen hebben weinig seks, maar hebben daar geen last van. Anderen zouden graag meer seks hebben en zien het als probleem. Is jouw seksleven niet zoals je het wilt hebben? Dan is het de moeite waard om te onderzoeken wat er aan de hand is en wat je nodig hebt om het te verbeteren. Je kunt last hebben van erectieproblemen, orgasmeproblemen, pijn bij het vrijen of geen zin hebben om te vrijen, maar je kunt ook vragen hebben over je seksuele voorkeur, genderidentiteit, seksualiteit die je anders bent gaan ervaren door ziekte of beperking of over problemen in je relatie.

Waar kun je terecht bij seksuele problemen?

Huisarts

Voor hulp bij seksuele problemen kun je altijd terecht bij je huisarts. Lees hieronder wat je kunt verwachten van een gesprek met de huisarts.

Naar de huisarts

Thuisarts.nl

Voor betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid.

Naar Thuisarts.nl

Seksuoloog NVVS

Een seksuoloog is meestal een psycholoog, een arts of een maatschappelijk werker, die gespecialiseerd is in (complexe) seksuele problemen. Lees hier wat je kunt verwachten van een behandeling bij een seksuoloog NVVS. Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS) kun je een seksuoloog NVVS zoeken. De NVVS waarborgt de seksuologische hulpverlening en counseling volgens een vastgelegde beroepscode- en ethiek. Seksuologen en andere professionals met een NVVS-registratie voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie.

Nederlandse Vereniging voor Seksuologie

Online seksuoloog

Bij Psycholoog op Afstand kun je online gesprekken voeren met een seksuoloog NVVS. Zij hebben geen wachtlijst, hebben ervaring met uiteenlopende klachten op seksueel gebied, en kunnen op korte termijn starten met een behandeling. Alle seksuologen bij Psycholoog op Afstand zijn NVVS geregistreerd.

Online seksuoloog NVVS

Consulent seksuele gezondheid NVVS

Een consulent seksuele gezondheid NVVS is vaak een psycholoog, verpleegkundige of (bekken)fysiotherapeut die kortdurende laagdrempelige hulp, informatie en voorlichting geeft op het gebied van seksuele gezondheid en (enkelvoudige) seksuele problemen. De NVVS waarborgt de seksuologische hulpverlening en counseling volgens een vastgelegde beroepscode- en ethiek. Consulenten en andere professionals met een NVVS-registratie voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie. Lees met wat voor vragen je terecht kunt bij een consulent seksuele gezondheid NVVS.

Consulent seksuele gezondheid NVVS

Centrum voor seksuele gezondheid

In een aantal grote steden in Nederland zijn speciale centra voor seksuele gezondheid, te vinden via ZorgkaartNederland.

ZorgkaartNederland

Polikliniek Seksuologie

Sommige ziekenhuizen hebben een polikliniek Seksuologie, voor seksuele problemen met een lichamelijke oorzaak. Hiervoor heb je een verwijzing nodig van je huisarts.

Sense

Jongeren tot 25 jaar kunnen voor vragen over seksualiteit gratis en anoniem terecht bij de Sense-spreekuren. Ook geeft de website www.sense.info al veel algemene informatie. Kijk hieronder voor de hulpverleningsmogelijkheden van Sense.

Sense

Online therapie

Voor sommige problemen zijn ook online therapieën te volgen.

Online hulp (Ehealth)

Hulp

Kijk hier waar je terecht kan voor hulp bij seksuele problemen.

Hulp

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.