Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Op zaterdag 9 april organiseerden TivoliVredenburg en Seksueel Welzijn Nederland het allereerste Seks Festival*. Hier werd seksualiteit besproken én gevierd, in al haar verschijningsvormen: de fysieke en emotionele beleving van seks, het maatschappelijke en politieke gesprek over seks, én de manier waarop mediamakers, kunstenaars en artiesten onze ideeën over seks bevragen en bevestigen.
Het Seks Festival was een diverse avond vol presentaties, performance art, muziek, kunst en nog veel meer. Met als hoofdvraag: hoe zorgen we ervoor dat iedereen, ongeacht diens seksuele voorkeuren, van seks kan genieten? Met deze vraag ging ook Rutgers aan de slag. Bezoekers die bij onze photobooth een foto wilden maken, werd eerst gevraagd ‘Wat is seksueel plezier voor jou?’ Hun antwoorden schreven ze op bierviltjes, die met wasknijpers aan een lange lijn werden gehangen. Zo vulde onze waslijn zich met 130 uitingen van seksueel plezier!
Wat blijkt? Seksueel plezier wordt het vaakst gekoppeld aan genieten (55x) “Wederzijds genot en je helemaal laten gaan”, intimiteit (21x) “Diepe verbinding met mijzelf en mijn partners” en veiligheid (18x). Maar ook aan vrijheid (10x), elkaar samen aanvoelen (11x) “Totale overgave, gelijkheid en connectie” en ontdekken (15x). Hierbij speelt consent een grote rol. “Op elk moment ‘nee’ kunnen zeggen”, schreef iemand. Een ander: “Beffen!! (en keiharde consent)”. Iedereen heeft dus een andere kijk op seksueel plezier, maar het belangrijkst blijft dat jij de baas bent over je eigen seksualiteit. En dat je dit op een vrijwillige, prettige en veilige manier kan beleven. Wil je weten hoe? Bekijk onze tips & tools voor je seksleven en ga zelf aan de slag met jouw seksualiteit!
*Het Seks Festival werd georganiseerd met ondersteuning van het Prins Bernard Cultuurfonds, het Fentener van Vlissingenfonds en Rutgers, expertisecentrum seksualiteit.
Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.