Zoeken
Onderwerp

Anticonceptie regel je samen

De meeste anticonceptiemiddelen moeten door vrouwen* worden gebruikt. Vaak wordt daardoor van vrouwen verwacht dat zij zorgen dat ze niet zwanger raken. Maar voor het voorkomen van zwangerschap ben je natuurlijk samen verantwoordelijk.

Anticonceptiekloof - Lekker Menselijk x Rutgers

Gedeelde verantwoordelijkheid

Meer gedeelde verantwoordelijkheid van mannen* en vrouwen voor anticonceptie draagt bij aan goed gebruik van anticonceptiemiddelen en daarmee preventie van onbedoelde zwangerschap. Wat kunnen mannen doen om verantwoordelijkheid te nemen?

Het is belangrijk om voor de seks af te spreken wie anticonceptie gebruikt. Maar bij losse partners weet je als man niet of zij anticonceptie goed gebruikt. Gebruik een condoom om in ieder geval jezelf te beschermen tegen een onbedoelde zwangerschap, én tegen soa.

Heb je een vaste partner? Praat dan met elkaar over jullie kinderwens en maak samen de keuze voor anticonceptie. Ondersteun elkaar ook in het gebruik ervan.

Tips om je verantwoordelijkheid te nemen

  • Zoek informatie op: bekijk welke verschillende anticonceptiemiddelen er zijn, hoe ze werken en hoe betrouwbaar ze zijn. Als je een methode niet goed gebruikt neemt de betrouwbaarheid af. Ook kun je lezen onder welke omstandigheden een methode mogelijk niet goed werkt.
  • Kies samen: bespreek de voor- en nadelen van de verschillende anticonceptiemiddelen met je partner. Bedenk welk middel het meest betrouwbaar is, of het middel bij jullie past (lukt het om het niet te vergeten?) en of de voordelen opwegen tegen de nadelen.
  • Als je kiest voor hormonale anticonceptie, bereid dan samen het gesprek met de huisarts voor of ga mee naar de (huis)arts. Door samen te gaan laat je je partner zien dat je betrokken bent. Je kunt dan ook allebei vragen stellen.
  • Toon betrokkenheid tijdens gebruik: sommige gebruikers van anticonceptiemiddelen ervaren (tijdelijk) bijwerkingen. Informeer regelmatig of en hoe de methode bevalt, neem je partner hierin serieus.
  • Deel de kosten: tot 21 jaar worden de kosten van anticonceptie vergoed uit de basisverzekering. Vanaf 18 jaar gaan de kosten wel van het eigen risico, tenzij je een aanvullende verzekering hebt. Omdat je allebei baat hebt bij anticonceptie kun je overwegen de kosten te delen.
  • Herinner de ander: de meeste anticonceptiemiddelen moet je regelmatig gebruiken. Help je partner hieraan herinneren als dat nodig is.
  • Haal de anticonceptie op bij de apotheek: je kunt voorstellen om zelf de anticonceptie op te halen bij de apotheek.
  • Evalueer het gebruik samen: als je start met een methode, verdwijnen eventuele bijwerkingen vaak na 3 maanden. Bespreek hoe de anticonceptiemethode jullie bevalt. Kies anders samen voor een andere methode.

*Met ‘vrouwen’ wordt hier iedereen met een baarmoeder bedoeld, en met ‘mannen’ bedoelen we iedereen met een penis. 

De illustratie op deze pagina is gemaakt door Lekker Menselijk in opdracht van Esther van de Glind, voor haar afstudeeronderzoek naar de anticonceptiekloof. De illustratie is onderdeel van een social media campagne die zij ontwikkelde voor Rutgers. 

verschillende soorten anticonceptie op roze en gele ondergrond.
Welke anticonceptie past bij jou of jullie?

Heb je hulp nodig bij het kiezen van het juiste anticonceptiemiddel? Gebruik onze handige anticonceptiekeuzehulp.

Naar de anticonceptiekeuzehulp

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.