Zoeken
Onderwerp

Medische zorg en medicijngebruik

Een operatie, medische zorg en medicijngebruik kunnen invloed hebben op seksualiteit. Bijwerkingen van medicatie, fysiek herstel en een negatief lichaamsbeeld door medische zorg kunnen ervoor zorgen dat je geen zin hebt om te vrijen.

Door operaties of na medische zorg moet het lichaam herstellen. De wond kan pijn doen, de medicatie kan bijwerkingen hebben en het fysieke herstel kan energie kosten. Daarnaast kunnen zenuwen beschadigd raken, waardoor je minder gevoel hebt in je lichaam. Bovendien voelen veel mensen die geopereerd zijn zich niet zo aantrekkelijk en kunnen operaties littekens geven. Al deze dingen kunnen ervoor zorgen dat je geen zin hebt om te vrijen. Neem de tijd om te herstellen. Lichamelijk contact kan fijn zijn, maar je hoeft niet meteen geslachtsgemeenschap te hebben. Er zijn ook andere manieren om intiem te zijn met je partner. Ontdek wat bij jou en je partner past en forceer niets.

Medische zorg

Sommige ziektes en beperkingen vragen veel medische zorg. Dat kan ervoor zorgen dat je vaak op een medische wijze wordt aangeraakt, bijvoorbeeld om te worden gewassen, onderzocht of aangekleed. Het lichaam wordt zo vaak functioneel aangeraakt dat het nauwelijks meer privé voelt. Je kunt je lichaam als medisch object gaan zien, wat weinig intiem en erotisch is. Het is belangrijk om ook aandacht te besteden aan de erotische, positieve kanten en gevoelens van je lichaam.

Invloed van medicijnen

Sommige medicijnen hebben invloed op de seksualiteit. Zo hebben veel antidepressiva als bijwerking dat je minder zin in seks hebt en kunnen bloeddrukverlagers zorgen voor erectieproblemen. Het is soms moeilijk vast te stellen of de seksuele problemen veroorzaakt worden door het medicijn, je ziekte of je reactie op de ziekte. Als de volgende situaties van toepassing zijn, is de kans groot dat het door de medicijnen komt:

  • Het probleem begon vrij snel nadat je met het medicijn begon.
  • Het probleem was niet aanwezig voordat je met het medicijn begon.
  • Het probleem is over zodra je met het medicijn stopt.
  • Het probleem begint weer als je het medicijn opnieuw gebruikt.

Als je wilt testen of het probleem veroorzaakt wordt door de medicijnen kun je het beste eerst overleggen met je arts. Misschien kun je andere medicijnen gebruiken met minder bijwerkingen. Stop nooit zomaar met je medicijnen. Als er geen andere medicijnen zijn, kijk dan of je je seksuele problemen op andere manieren kan aanpakken. Zo kunnen erectieproblemen verminderen door stevige en meer gerichte stimulatie. Glijmiddel kan helpen als je moeite hebt om vochtig te worden. Daarbij kan het zijn dat je meer tijd nodig hebt om opgewonden te worden.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.