Zoeken
Onderwerp

Verlies van de partner

Sommige stellen gaan uit elkaar, maar één van de partners kan ook overlijden. In beide gevallen komt één van de partners alleen te staan. Hoe ga je dan verder? Zoek je een nieuwe partner of juist niet? Heb je behoefte aan seksueel contact? Hoe vind je dat dan?

Het komt regelmatig voor dat langer durende relaties eindigen in een scheiding. Hier gaat vaak een heel proces vooraf, maar ook erna is het niet klaar. Na een scheiding hebben mensen de behoefte om dingen weer op een rijtje te krijgen in praktisch opzicht, maar vooral ook emotioneel. Als je alleen komt te staan, kun je wisselende gevoelens hebben: verdriet, opluchting, eenzaamheid, onzekerheid. De manier waarop de scheiding is verlopen heeft invloed op de verwerking, maar bij de meeste mensen neemt dit proces toch al gauw één tot twee jaar in beslag.

Behalve door een scheiding kun je je partner ook verliezen door overlijden. Vaak zijn mensen, die om deze reden alleen komen te staan, een stuk ouder, maar er zijn ook jonge weduwen en weduwnaars. Mannen en vrouwen van wie de partner gestorven is maken een periode van rouw en verdriet door. Hoe lang die fase duurt loopt erg uiteen.

 

Hoe verder na verlies?

Sommige mensen willen geen nieuwe relaties en kiezen ervoor om alleen verder te gaan. Daar is niets mis mee, maar het wil niet zeggen dat je nooit meer kunt genieten van seks. Masturbatie kan aangenaam zijn, gewoon omdat je zin hebt in seks of omdat het troost biedt op eenzame momenten. Andere mensen voelen na verloop van tijd behoefte aan een nieuwe (seksuele) partner. Waar vind je die? Een partner of seksueel contact kun je heel goed vinden via internet. Er zijn tegenwoordig talloze websites gespecialiseerd in internetdating. Voor oud en jong, lesbisch, homo- of biseksueel, hoog en laag opgeleid, mensen met een geloof of mensen met een handicap.

Ouderen die alleen komen te staan missen vaak de intimiteit en warmte van een partner en niet zozeer het seksuele contact. Sommige ouderen willen wel weer een nieuwe partner ontmoeten, anderen hebben meer behoefte aan ‘gewoon’ contact met mensen. Op de site www.50plusmatch.nl kunnen ouderen op zoek gaan naar mensen in dezelfde levensfase. Het ontstaan van deze site kwam voort uit een onderzoek op gewone datingsites. Hieruit bleek dat maar liefst 92 procent van de oudere singles behoefte had aan een datingsite voor senioren.

Verder lezen:

  • In de verhalenbundel RouwLust vertellen jonge weduwes over seks en ‘huidhonger’ na het overlijden van een partner.
  • Datingplatform voor hoger opgeleide 60+ plussers: https://dtng.nl

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.