Zoeken
Onderwerp

Single met ziekte of beperking

Als single met ziekte of beperking is het soms lastiger om mensen te ontmoeten. Door je beperking kun je sociaal geïsoleerd zijn geraakt, minder gelegenheden hebben om mensen te ontmoeten, angst hebben voor afwijzing en schaamte of er kunnen problemen optreden bij masturbatie. Vaak kun je hier zelf wel iets aan doen.

Partner ontmoeten

Als je een ziekte of lichamelijke beperking hebt, kan het soms lastig zijn om een partner te ontmoeten. Vooral als de ziekte of beperking zichtbaar is, zoals een huidprobleem of een stoma, kunnen angst voor afwijzing en schaamte het contact in de weg staan. Bij een onzichtbare aandoening als diabetes of hartklachten kan het ook spannend zijn: hoe zal de ander reageren? Als je in het dagelijkse leven moeilijk in contact kunt komen met anderen, kun je gebruik maken van datingsites.

  • Lees meer over het aanbod aan datingsites. Je kunt hier ook specifiek zoeken op datingsites voor mensen met een ziekte of beperking.
  • Ben je jong en wil je meer lezen over contact maken met een partner? Lees dan meer op de website www.opeigenbenen.nu.
  • Daten met een handicap, hoe gaat dat? Lees dit artikel (pdf).

Wanneer vertel ik het?

Heb je eenmaal contact gelegd, dan spelen er vragen als ‘wanneer vertel ik het?’ en ‘vindt de ander mij nog wel aantrekkelijk als ik over mijn ziekte of beperking vertel?’. Op dit soort vragen is geen pasklaar antwoord te geven. Ga eerst na hoe je je voelt in de nieuwe relatie en hoe vertrouwd en open je met je partner omgaat. Helaas zullen sommige partners je afwijzen als zij horen dat je een ziekte of beperking hebt. Misschien is het dan goed te weten dat deze relatie toch niet tegen veel stress en spanningen bestendig geweest zou zijn.

Seks in je eentje

Bij masturbatie kunnen zich ook problemen voordoen als je een ziekte of beperking hebt. Erectieproblemen en vermoeidheid kunnen het masturberen bemoeilijken, maar het kan ook zijn dat je door krachtsverlies bepaalde bewegingen niet meer kunt maken. Je kunt dan bijvoorbeeld speeltjes en hulpmiddelen als een vibrator gebruiken. Voor sommige singles met een ziekte of beperking kan seksuele dienstverlening in behoeften voorzien.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.