Zoeken
Nieuws – Artikel

Nieuwe Wet seksuele misdrijven aangenomen!

Terug naar overzicht
5 July 2023 Tags: Consent, seksueel geweld, wet seksuele misdrijven, tweede kamer, wensen en grenzen

Op dinsdag 4 juli stemde de Tweede Kamer over de nieuwe Wet seksuele misdrijven. Deze wet werd met een grote meerderheid aangenomen. Dit is een belangrijke stap voor de strijd tegen seksueel geweld en de bescherming van slachtoffers.

Dwang niet langer vereiste

Het ontbreken van consent (wederzijdse toestemming) staat in de nieuwe wet centraal. Iemand is strafbaar wegens seksueel geweld als deze wist of kon vermoeden dat de ander geen seks wilde, en toch heeft doorgezet. Dwang is niet langer een vereiste voor een veroordeling, maar een strafverzwarende factor. Want 70% van de slachtoffers van seksueel geweld ‘bevriest’ en kan zich daardoor niet verzetten. De nieuwe wet geeft aan dat álle onvrijwillige seks onacceptabel is.

Zonder consent geen seks

Willy van Berlo, programmamanager Seksueel Geweld: “We zijn blij dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de Wet seksuele misdrijven en hopen dat deze wet snel en zorgvuldig wordt toegepast. Consent moet de norm worden. De nieuwe wet is een goede steun in de rug. Belangrijk dat we daarnaast in de seksuele vorming op school en daarbuiten aandacht besteden aan consent, en respect voor grenzen en wensen.”

De wet gaat nu eerst langs de Eerste Kamer. Het streven is dat deze in 2024 ingaat. Tot die tijd wordt gewerkt aan de voorbereidingen voor implementatie.

Foto gemaakt door Marieke van der Velden op de Women’s March 2022. Met de campagne ‘Let’s talk about YES’ zet Amnesty zich in om in gesprek te gaan over consent bij seks. 

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.