Zoeken
Nieuws – Artikel

Privégesprekken: kanker en seksualiteit

Terug naar overzicht
22 September 2022 Tags: seksualiteit, Documentaire, intimiteit, Privégesprekken, kanker

Welke gevolgen heeft kanker voor je seksleven? Binnen een relatie kan het moeilijk zijn om worstelingen met intimiteit als gevolg van ziekte te bespreken. In de 2Doc documentaire ‘Privégesprekken’ gaan drie koppels met elkaar in gesprek, over de gevolgen die kanker heeft gehad op de intimiteit binnen hun relatie.

Kanker en seksualiteit

Twee op de drie mensen met kanker geven aan dat de ziekte een negatief effect heeft op hun seksualiteit en intimiteit. Dit bleek uit een onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Naast lichamelijke belemmeringen kunnen ze ook te maken krijgen met bijvoorbeeld minder zin in seks en een veranderd zelfbeeld. Toch wordt er tijdens een behandeltraject weinig over deze kant van het ziek zijn gesproken.

Privégesprekken

De impact van het ziek zijn kan voor elke persoon en in elke relatie verschillen, maar dát het impact heeft staat vast. Het doel van de 2Doc documentaire ‘Privégesprekken’ is om dit onderbelichte onderwerp bespreekbaar te maken. In de documentaire gaan drie koppels in gesprek over de gevolgen van kanker op de seksualiteit binnen hun relatie. Ze hebben persoonlijke en kwetsbare gesprekken over hoe zij de intimiteit met elkaar beleefden tijdens en na de behandeling.

‘Privégesprekken’ is een productie van Zeppers Film in coproductie met HUMAN. De documentaire was op donderdag 8 september te zien op NPO 2 en is terug te kijken op NPO Start.

Bekijk de documentaire 'Privégesprekken' op NPO Start

Online inspiratiesessies

Vanaf eind september organiseert NFK online inspiratiesessies over kanker en seksualiteit. Deze sessies zijn voor en door zorgprofessionals, en voor andere geïnteresseerden.

Meld je hier aan voor de online inspiratiesessies
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.