Zoeken
Nieuws – Artikel

Verhalenbundel: ‘Tot mijn kind zelf kan kiezen’

Terug naar overzicht
1 August 2022 Tags: ervaringsverhalen, geslachtskenmerken, rutgers, intersekse, dsd, verhalenbundel

In Nederland hebben naar schatting 85.000 mensen een vorm van intersekse/DSD, ofwel een variatie in geslachtskenmerken. Toch is er nog steeds heel weinig over bekend. Wanneer je hoort dat je kind geboren is met een vorm van intersekse/DSD, kan het fijn zijn om ervaringsverhalen te lezen. Daarom heeft Rutgers de verhalenbundel ‘Tot mijn kind zelf kan kiezen’ gepubliceerd.

Wat is intersekse/DSD?

Bij iemand met intersekse/DSD voldoen de geslachtskenmerken niet aan de normatieve definities van een mannenlichaam of vrouwenlichaam. Intersekse en DSD zijn verschillende termen voor hetzelfde. Bij intersekse staat de beleving centraal. DSD is de medische benadering en betekent ‘Differences/Disorders of Sex Development’, ofwel ‘verschillen/stoornissen in de geslachtsontwikkeling’. Het gaat om variaties in uitwendige of inwendige geslachtsorganen, geslachtschromosomen, en/of de hormoonproductie of – verwerking. Soms is deze variatie niet zichtbaar, soms wel. Intersekse/DSD gaat niét over seksuele oriëntatie (op wie je valt, en met wie je seks en/of met wie je een relatie wilt) of genderidentiteit (of je je man of vrouw voelt). Het is ook niet hetzelfde als transgender.

Verhalenbundel

In de verhalenbundel ‘Tot mijn kind zelf kan kiezen’ zijn 17 verhalen opgenomen van ouders van kinderen met een vorm van intersekse/DSD. Hiervoor heeft Rutgers diepte-interviews gehouden met ouders en in sommige gevallen ook hun kind. Het doel van deze bundel is om ervaringsverhalen te delen die bijdragen aan begrip, herkenning en ondersteuning van ouders, kinderen en naasten. Daarnaast kunnen de verhalen professionals in zorg en onderwijs inzicht bieden in wat het betekent als je een kind hebt met een vorm van intersekse/DSD.

Lees hier het ervaringsverhaal 'Wanneer en hoe ga ik het haar vertellen'
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.