Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Waar denk je aan wanneer je het woord ‘plezier’ hoort? Misschien wel aan het eten van chocolade? Hoe smaakt het, wat voel je erbij, en waarom is deze specifieke chocolade jouw favoriet? Als het om eten gaat, kunnen veel mensen deze vragen gemakkelijk beantwoorden. Maar bij een onderwerp als seksualiteit is dit toch lastiger. Terwijl seksueel plezier wél invloed heeft op onze waarden, houdingen en reacties naar anderen.
“Het is tijd om te laten zien waarom veilige seks en plezierige seks elkaar niet uitsluiten”
Seksuele voorlichting bestond jarenlang vooral uit het waarschuwen voor risico’s van seks. Zoals het oplopen van een soa, of onbedoeld zwanger raken. Maar een van de belangrijkste redenen waarom mensen seks hebben, is omdat het fijn voelt en ze er plezier uit halen. Gelukkig is er wereldwijd meer belangstelling om het thema seksueel plezier op te nemen in SRGR (seksuele en reproductieve gezondheid en rechten) programma’s voor jongeren. Zo krijgen zij informatie die hen kan helpen om positieve seksuele ervaringen te creëren.
In februari 2022 publiceerden The Pleasure Project en de Wereldgezondheidsorganisatie gezamenlijk een studie naar de toegevoegde waarde van het opnemen van plezier in seksuele voorlichting. Hieruit bleek dat bij jongeren die voorlichting kregen waarbij aandacht was voor seksueel plezier, condoomgebruik toenam én de kennis en houding ten aanzien van seks verbeterden. Er is dus een duidelijk belang bij het opnemen van seksueel plezier in voorlichting. Toch is seksuele voorlichting voor jongeren nog zelden sexy.
Daarom heeft The Pleasure Project The Pleasure Principles ontwikkeld. Dit zijn een reeks ideeën die inclusieve taal gebruiken met betrekking tot mensenrechten, om plezierige seksuele ervaringen te koppelen aan wetenschappelijke informatie. Lees hier hoe jij in jouw organisatie ook deze ideeën kunt toepassen.
Door Aly Albertson (Rutgers) en Elena Ascione (The Pleasure Project).
Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.