Zoeken
Onderwerp

Consent

Fijne en veilige seks gaat over plezier, voor jezelf en voor de ander(en). Over wat je allebei wil, fijn en lekker vindt. En wat niet. Wensen en grenzen zijn voor iedereen anders. Wat voor de ene persoon oké is, kan voor een ander niet oké zijn. En omgekeerd. Ook verschilt wat je wenst en wat je niet fijn vindt van situatie tot situatie en natuurlijk ook met wie.

Daten is spannend en leuk! Wil jij tips hoe je daten nog leuker én veiliger kan maken? Samen met de Match Group (Tinder, Lexa, Hinge en OurTime) komt Rutgers met concrete tips om leuk en veilig (online) te daten. Je checkt ze hier:

Soms is het lastig om goed bij jezelf te voelen wat jij zou willen. En vervolgens je wensen en grenzen aan te geven bij een ander. Ook vinden veel mensen het lastig om te herkennen wat de ander wil, fijn vindt of lekker (en wat niet). Om te laten weten wat jij graag wil (en wat niet)  en beter te begrijpen wat de ander wil, zal je dit met elkaar moeten afstemmen.

Consent

Wensen en grenzen herkennen en respecteren gaat niet alleen over wat jij wil of wat je zelf plezierig (online) seksueel gedrag vindt. Het gaat ook over wat de ander graag wil en over afstemmen met de ander wat jullie beiden gewenst vinden. Dit heet consent. Daarmee bedoelen we dat je bij elkaar blijft checken of je het beiden wil en of het nog steeds fijn is.

Vragen die je jezelf kunt stellen

 • Voel ik mij fijn bij wat er gebeurt?
  Bijvoorbeeld: Iemand streelt je over je arm buigt naar voren voor een kus. Vind je dit prettig?
 • Voelt de ander zich fijn bij wat er gebeurt?
  Bijvoorbeeld: Jij raakt de ander aan. Hoe merk ik of de ander dat oké vindt? Reageert de ander daar ontspannen op of juist gespannen?
 • Hebben we allebei plezier?
  Bijvoorbeeld: Als je met iemand zoent of seks hebt, merk je dan dat diegene geniet en kan ontspannen? Aan diens lichaamstaal? En geniet je zelf ook? Heb je plezier? En hoe laat jij dat merken?

Vragen die je de ander kunt stellen

 • Vooraf
  Heb je zin in … *? En zo ja, waar heb je zin in? Wat vind jij fijn en lekker?
  Vind je het oké dat ik je zoen? (*knuffelen, zoenen, elkaar aanraken, aftrekken, vingeren, pijpen, beffen, neuken)
 • Tijdens
  Vind je het lekker? Voelt het nog goed voor jou? Is dit oké voor jou?
  Wil je dat ik zo doorga, of zal ik hiermee stoppen?
 • Na afloop
  Vond je het fijn? Ben je oké? Wat vond je fijn en wat vond je minder prettig? Wil je dit nog een keer?

Hoe weet je wat gewenst is en wat niet?

Afstemmen begint altijd bij jezelf. Wat wil ik? Wat voelt goed? Wil ik dit voor mezelf of wil ik dit voor de ander? De volgende stap is om af te stemmen met de ander. Wat wil die ander, voelt het voor de ander goed, doet de ander het voor zichzelf of voor jou? Deze check bij jezelf en de ander doe je voordat je seksuele handelingen met een ander uitvoert.

Weet je niet precies wat de ander wil? Stel een vraag!
Alleen als jullie het allebei echt willen, dan is het oké. Bij een ‘nee’ houdt het natuurlijk meteen op. Maar als iemand niet meteen nee zegt, betekent dat niet ja. Weet je dus niet zeker wat de ander wil? Stel een vraag. Stel je danst met iemand en je hebt zin om die ander te zoenen maar je weet net zeker of die ander dat ook wil.  Vraag diegene dan: Mag ik je zoenen? Ben je oké? en check vervolgens nog een keer: Vind je dit fijn?.

Twijfel je zelf of je het fijn vindt?
Bedenk dan waarom je twijfelt. Stel je voor: Iemand wil met je zoenen op een plek waar ook anderen zijn. Je vindt dat niet fijn. Op een andere plek zou je wel willen zoenen. Dan kun je zeggen: Ik wil hier niet met je zoenen, maar wel daar. Of: Wil je helemaal niet zoenen, dan zeg je: Ik wil niet met je zoenen.

Ja kan altijd veranderen in nee
Een ‘ja’ kan je altijd veranderen in een ‘nee’: soms wil iemand eerst wel met je zoenen en vrijen, maar heeft die iets later geen zin meer. Dat mag. Of de ander wil wel zoenen, maar niet de hele tijd. Je mag altijd en op elk moment van mening veranderen en nee zeggen. Dat geldt ook voor de ander. Blijf dus opletten en afstemmen, wensen en grenzen kunnen veranderen!

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.