Zoeken
Onderwerp

Droog klaarkomen

Het komt voor dat mannen wel klaarkomen, maar dat er geen sperma uit de penis komt. Dit wordt ook wel ‘droog klaarkomen’ genoemd. Mannen die droog klaarkomen voelen wel de seksuele ontlading van het orgasme, maar hebben geen zaadlozing.

De zaadlozing kan uitblijven doordat het sperma de ‘verkeerde’ kant opgaat en in de blaas terecht komt (retrograde ejaculatie). Het kan ook zijn dat er helemaal geen zaadlozing plaatsvindt (anejaculatie). Dit is een gevolg van een zenuwaandoening van de blaas, waardoor deze zich niet afsluit bij een zaadlozing.

Oorzaken van droog klaarkomen

De oorzaken van droog klaarkomen zijn vaak medisch, zoals bij suikerziekte of na verwijdering van de prostaatklier. Kanker, operaties in buik, bekken of aan de geslachtsorganen kunnen ook een oorzaak zijn. Daarnaast zorgen bepaalde medicijnen voor de behandeling van hartziekten en een hoge bloeddruk voor droog klaarkomen. Ook stress en angst kunnen een oorzaak zijn, maar dit is dan meestal van tijdelijke aard. Bij sommige ziektes komt deze aandoening plotseling, zoals bij een dwarslaesie. Dat is vaak moeilijker te accepteren dan bij ziektes die zich langzaam ontwikkelen (zoals diabetes).

Wat kun je doen?

Er is niets te doen aan droog klaarkomen. Wel kun je leren om zonder zichtbare zaadlozing te genieten van seks en je orgasme. Droog klaarkomen is niet gevaarlijk en hoeft geen invloed te hebben op je seksuele plezier. Het orgasmegevoel blijft gewoon intact. Toch vinden veel mannen het lastig om te accepteren dat zij geen zaadlozing hebben. Ze missen het gevoel en de zichtbaarheid van een zaadlozing. Hun eigenwaarde kan dalen, omdat ze een deel van hun mannelijkheid koppelen aan een zichtbare zaadlozing.

Hulp bij droog klaarkomen

Kom je droog klaar en heb je daar last van en zoek je hulp? Dan kun je contact opnemen met de huisarts, seksuoloog of een andere deskundige.

Hulpoverzicht

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.