Zoeken
Onderwerp

Vaginisme

Als de vagina zich aanspant door angst, negatieve gedachten of andere klachten kan er sprake zijn van vaginisme. Het lukt een vrouw dan niet om een penis, vingers of tampon in haar vagina in te brengen.

Vaginisme of vaginistisch reageren wil zeggen dat het niet lukt om een penis, vingers of tampon in je vagina in te brengen. Als je dit probeert spannen de spieren in je bekkenbodem zich onbewust aan. Soms lukt het wel iets (een klein stukje) in te brengen, maar doordat je bekkenbodemspieren gespannen zijn kan dit pijnlijk zijn. Een vaginistische reactie komt regelmatig voor. Naar schatting heeft 6% van de vrouwen in Nederland wel eens een vaginistische reactie; 3% heeft dat regelmatig of vaak. Sommige vrouwen hebben er hun hele leven last van, anderen alleen een bepaalde periode of alleen met een bepaalde partner. Er zijn ook vrouwen die alleen vaginistisch reageren bij een lichamelijk onderzoek, dus niet tijdens het vrijen.

Wat kun je doen?

Vrijen mag geen pijn doen. Spreek daarom met je partner af dat je geen geslachtsgemeenschap hebt, zolang je klachten hebt. Zoek naar andere manieren om intiem te zijn en praat samen over wat jullie prettig en opwindend vinden. Veel vaginistisch reagerende vrouwen vrijen met veel plezier zonder geslachtsgemeenschap en hebben dan ook orgasmes.

Leg je partner uit dat de spanning in je vagina vanzelf gaat en dat je daar geen invloed op hebt, het is een reflex. Vaginistisch reageren is vaak moeilijk op te lossen in je eentje of met je partner. De klachten kunnen dan zelfs verergeren. De seksuoloog is gespecialiseerd in dit soort klachten en kan met jou en je partner meekijken en oefeningen geven, bijvoorbeeld voor de bekkenbodem. Neem je partner mee als je naar een seksuoloog gaat. Je partner krijgt dan ook advies en kan je beter ondersteunen.

Er zijn vrouwen bij wie de vagina ‘op slot’ gaat zodra er iets naar binnen gaat. Soms lukt het wel iets in je vagina in te brengen, of een klein stukje, maar doordat je bekkenbodemspieren gespannen zijn, is dit pijnlijk. Sommige vrouwen hebben hun hele leven last van een vaginistische reactie, anderen alleen een bepaalde periode of alleen met een bepaalde partner.

Aanzicht van vrouw achter bureau, op gesprek bij de arts.
Hulp bij vaginisme

Heb je last van vaginisme en zoek je hulp? Dan kun je contact opnemen met de huisarts, seksuoloog of een andere deskundige.

Hulpoverzicht

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.