Zoeken
Tips & tools

Pijn tijdens seks

Pijn bij het vrijen kan erg vervelend zijn en moet je serieus nemen als het niet vanzelf over gaat. Bij de oorzaken heb je kunnen lezen waardoor het kan komen en hier hebben we wat algemene adviezen voor je op een rij gezet.

Algemene adviezen

Neem de tijd voor het vrijen, zorg dat je voldoende opgewonden bent en dat je je op je gemakt voelt bij elkaar. Ontspannen zijn is ook een belangrijke voorwaarde om pijnvrij te kunnen vrijen. Ontspanningsoefeningen kunnen hierbij helpen. Hieronder volgen wat algemene adviezen.

Geen gemeenschap als vrijen pijn doet

Pijn bij het vrijen hoort niet. Neem je pijnklachten serieus. Heb geen gemeenschap als je pijn hebt. Daarmee kan je je pijnklachten alleen maar verergeren omdat je door pijn juist extra gespannen raakt. Forceer dus niets en ga tegelijkertijd op zoek naar oplossingen om weer pijnloos te kunnen vrijen. Vaak is penetratie pijnlijk, maar zijn andere vormen van vrijen wel mogelijk. Zoenen, likken, strelen, fantasieën bespreken of elkaar met de vingers stimuleren bijvoorbeeld.

Bespreek het met je partner

Bedenk dan dat het bespreken juist meer ontspanning kan geven en je klachten kan verminderen. Je kunt samen zoeken naar oplossingen. Ben je niet tevreden met je seksleven? Vaak vinden partners het ook fijn als ze te horen krijgen wat jij nu echt vindt.

Schaam je niet

Je hoeft je niet te schamen voor je pijnklachten. Veel vrouwen en ook behoorlijk wat mannen hebben last van pijn bij het vrijen. Door er met iemand over te praten en te zoeken naar de oorzaak kunnen pijnklachten vaak weer verdwijnen.

Naar de huisarts of seksuoloog

Pijn bij het vrijen is vaak moeilijk alleen op te lossen. Blijf er dus niet mee rondlopen. Ga na je huisarts en kaart het aan. En als de huisarts je niet verder kan helpen, overweeg dan eens hulp in te schakelen van een seksuoloog. Deze is gespecialiseerd in het behandelen van klachten zoals pijn bij het vrijen.

Lichamelijk onderzoek bij de huisarts

Als de pijn bij het vrijen niet vanzelf overgaat, is het verstandig naar de huisarts te gaan. Je krijgt dan een lichamelijk onderzoek doen. Als je moeite hebt met lichamelijk onderzoek, geef dit dan duidelijk aan. Je huisarts kan daar dan rekening mee houden. Lichamelijk onderzoek komt niet zo vaak voor bij seksuele problemen, maar bij pijnklachten is het wel gebruikelijk. Hoe gaat dit in zijn werk?

Bij vrouwen

Vrouwen gaan wijdbeens op de onderzoekstafel liggen met hun benen in steunen of met de voeten op de onderzoekstafel. De huisarts bekijkt naar de buitenkant van vagina op roodheid, irritatieplekjes en afscheiding. Soms raakt je arts de plekjes aan met de vingers (in handschoen) of een wattenstaafje. De huisarts onderzoekt zo ook het perineum, het stukje tussen je vagina en anus.

Afhankelijk van de klacht kan de huisarts je bekkenbodemspieren controleren. Daarvoor zal hij iets naar binnen gaan met zijn vingers en je vragen om de spieren aan te spannen of te persen. Soms is inwendig onderzoek nodig. In dat geval beoordeelt de huisarts of er afwijkingen zijn van de baarmoeder of eierstokken door het dieper inbrengen van een vinger en/of de eendenbek. Soms zal vaginaal slijm worden afgenomen voor een kweek.

Bij mannen

Mannen kunnen vaak staand onderzocht worden. De huisarts kijkt naar roodheid of irritatieplekjes. Daarbij kan je gevraagd worden om de voorhuid terug te trekken, zodat de eikel beter zichtbaar wordt. Soms is het nodig om de balzak te voelen of het perineum te onderzoeken (stukje tussen ballen en anus).

Naar de seksuoloog

Als de huisarts er niet uitkomt kan hij je doorverwijzen naar een specialist of seksuoloog.

Tips en tools

Kijk ook eens bij onze andere tips en oefeningen!

Tips en tools

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.