Zoeken
Tips & tools

Tips voor prettige seks

Het is belangrijk dat seks iets prettigs is voor jullie allebei. Communiceer er met elkaar over en geniet vooral van elkaar!

Intimiteit

Weet dat seks niet in de slaapkamer begint. Besteed aandacht aan jezelf en elkaar, bijvoorbeeld door samen een weekendje weg te gaan, een avondje te gaan dansen of samen te eten. Je doet dan dingen samen en voelt dan vaak meer intimiteit.

Sfeer

Zorg ervoor dat je in de sfeer komt, alleen of met z’n tweeën (of meer). Let op dingen als temperatuur, verlichting, muziek, geur, (uiterlijke) verzorging…

Rollen

Laat vaste seksrollen los, zoals actief, passief en initiatiefnemer.

Plezier

Het gaat vooral om het plezier dat jij en je partner samen hebben, niet om de prestatie. Laat alle dingen die zouden ‘moeten’ varen, bijvoorbeeld het krijgen van een orgasme, dat vrijen minimaal drie keer per week moet of dat een goede vrijpartij minstens een half uur moet duren.

Communicatie

Laat weten wat je nodig hebt en prettig vindt. Dit kan met woorden, maar je kunt ook de hand van je partner pakken en laten zien wat je fijn vindt.

Stel je flexibel op

De ene keer kan seks heel spannend en opwindend zijn, de andere keer vooral knus en weer een ander keer stelt het weinig voor.

Wees praktisch en vooral creatief

Loop je tegen praktische belemmeringen aan? Er zijn verschillende wegen naar Rome, ook in bed. Tijdstip en plaats hoeven niet vast te liggen. Let op je persoonlijke omstandigheden en pas je daarop aan. Slapen de kinderen bij je op de slaapkamer en remt je dat af? Vrij dan in de woonkamer. Ben je ‘s avonds uitgeteld van het werken? Vrij dan ‘s ochtends.

Nieuwe dingen proberen

Wees avontuurlijk en probeer nieuwe dingen. Breng variatie aan in de manieren waarop je met elkaar vrijt, geef eens een erotische massage. Laat je inspireren door erotische boeken, films en websites.

Speeltjes

Probeer eens hulpmiddelen of seksspeeltjes. Ga een seksshop binnen, alleen of met je partner, of kijk in een seksshop op internet. Misschien zit er iets tussen dat je aanspreekt.

Aanraken

Raak elkaar terloops of langer aan. Door te variëren in de manier en intensiteit waarop je elkaar aanraakt ontstaat er intimiteit en ook spanning. Als je elkaar in het dagelijks contact aanraakt, is de stap naar knuffelen en vrijen vaak kleiner. Vergeet niet: seks is niet alleen lust, maar ook intimiteit, contact en erotiek.

Tips en tools

Kijk ook eens bij onze andere tips en oefeningen!

Tips en tools

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.