Zoeken
Tips & tools

Tips voor zin in seks

Zin in seks hebben is niet vanzelfsprekend. Je kunt wel dingen doen om meer zin te krijgen. Belangrijk is om eerst de oorzaken duidelijk te krijgen en deze weg te nemen.

Mogelijke oorzaken en oplossingen

  • Heb je veel (werk)stress? Kijk dan of je je werk beter kunt inrichten, doe ontspanningsoefeningen, onderneem activiteiten waar je energie van krijgt. Voor de één is dat een flinke wandeling maken, voor de ander muziek luisteren, winkelen of afspreken met vrienden.
  • Heb je irritaties met je partner? Praat er dan samen over. Als er geen irritaties in de weg staan ben je eerder gemotiveerd om zin te maken.
  • Vragen je kinderen veel aandacht? Plan tijd in samen met je partner. Neem de tijd voor elkaar en geef elkaar positieve aandacht. Zin in seks ontstaat niet zomaar, daar heb je zelf invloed op. Als je regelmatig leuke dingen doet met je partner heb je eerder zin in seks.

Tips: Lekker in je vel

Tijd en aandacht voor elkaar is belangrijk, maar het is ook belangrijk dat je zelf goed in je vel zit. Pak je negatieve gevoelens en gedachten aan en werk aan een positief zelfbeeld.

Tip 1: Zorg voor jezelf

Zorg goed voor jezelf: vraag je af wat je zou kunnen helpen of nodig hebt. Een luisterend oor, een warm bad of een lekkere wandeling om je hoofd leeg te maken?

Tip 2: Tijd voor jezelf

Neem de tijd voor jezelf: plan momenten in dat je helemaal niets hoeft, alleen wat jij wilt!

Tip 3: Uiterlijk

Besteed aandacht aan je uiterlijk: koop mooie kleren en verzorg jezelf goed.

Tip 4: Focus op het positieve

Ben je onzeker over je uiterlijk? Focus dan op de positieve delen van je lichaam en benadruk die. Met een zelfverzekerder uitstraling ben je sexier!

Tip 5: Schaamte en lustgevoelens

Bedenk dat het heel normaal is dat je wel eens schaamte voelt over seksualiteit. Als je met iemand vrijt hoef je ook niet alles uit de kast te halen, je kunt het stapje voor stapje opbouwen. Aan de andere kant is seksualiteit iets heel menselijks. Lustgevoelens hebben en erover fantaseren ook. Het is een deel van jou waar je veel plezier aan kunt beleven. Daar hoef je je dus niet voor te schamen.

Tip 6: Professionele hulp

Als onzekerheid, angst of een depressie de oorzaak zijn van het niet meer kunt genieten van je seksleven, is het verstandig om professionele hulp via je huisarts te zoeken.

Blaas je seksleven nieuw leven in

  • Ga na waardoor je vroeger wel zin kreeg in seks, en probeer die zelfde situatie weer te creëren.
  • Onderzoek bij jezelf en bij je partner wat je het liefste zou willen in je seksleven. Misschien zijn jullie voorkeuren wel veranderd.
  • Probeer in bed wat anders dan je gewend was, dat kan nieuwe opwinding geven.
  • Zoek samen met je partner nieuwe inspiratie; samen nieuwe dingen ontdekken kan ook spannend zijn!

Lichamelijke oorzaken bespreken

Als er lichamelijke oorzaken zijn die maken dat je geen zin in seks hebt, zoals pijn, ziekte of bepaalde medicatie, kun je het beste naar je huisarts gaan. Misschien helpt het om voor andere medicijnen te kiezen.

Oefeningen

Er zijn verschillende oefeningen die je zin in seks kunnen vergroten, zoals de ontspanningsoefening, positief dagboek of streeloefening.

Alle oefeningen

Tips en tools

Kijk ook eens bij onze andere tips en oefeningen!

Tips en tools

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.