Zoeken
Tips & tools

Zin in seks

Zin in seks ontstaat niet zomaar, daar heb je zelf invloed op. Zin kun je dus zelf maken. Om zin in seks te krijgen, heb je de juiste prikkeling nodig. Dat betekent dat je openstaat voor seksuele prikkels. Bijvoorbeeld een aanraking, een fantasie, seksuele beelden uit een film, een foto of muziek. Maar ook bezig zijn met seks, zoals zoenen en strelen, kan maken dat je zin krijgt om verder te gaan.  Hoe krijg jij zin?

Bekijk dit filmpje (5 minuten) over de feiten en fabels rond zin in seks:

Hoe krijg je zin?

Je kiest zelf of je seksuele prikkels (aanrakingen, beelden, geluiden, gedachten) toelaat. Als je dat doet stijgt je zin. Het hangt af van je relatie en de omstandigheden of je ermee doorgaat. Voel je je ontspannen en op je gemak bij je partner? Voel je de vrijheid om je over te geven aan je verlangen? Heb je positieve ervaringen? Dan neemt je zin in seks toe. Voor iedereen werkt dat weer net even anders. Ga daarom zelf op ontdekking uit. En kom er achter welke dingen voor jou seksueel prikkelend zijn.

Tips om zin te krijgen

Maak contact met je lijf. Bijvoorbeeld door uitgebreid te douchen, jezelf te strelen en aandacht te besteden aan je uiterlijk. Ali (50 jaar):"Ik verzorg mijn lichaam en zorg ervoor dat ik altijd lekker ruik. Daardoor voel ik me aantrekkelijk. Ik vind het fijn als mijn vriendin dat ook doet en daarbij mooie lingerie aantrekt.”

Tips om zin te krijgen

Prikkel je zintuigen, door bewust te kijken, horen, proeven, ruiken en voelen. Bijvoorbeeld door naar mooie muziek te luisteren. Tanja (40 jaar): "Als ik luister naar mooie muziek, doe ik mijn ogen dicht, zet de muziek hard en geniet. Ik vind het ook leuk om op zoek te gaan naar muziek die me in 'the mood' brengt.”

Tips om zin te krijgen

Kijk naar erotische films of lees erotische boeken. Sander (33 jaar): "Porno werkt voor mij goed als ik zin wil krijgen."

Tips om zin te krijgen

Prikkel je fantasie. Josine (32 jaar): "Samen met mijn vriendin maak ik wel eens een lijstje met erotische speeltjes. We bezoeken dan elk apart een website voor artikelen die we willen gebruiken tijdens de seks. Daarna laten we elkaar het lijstje zien en surfen samen naar die website. We vertellen elkaar dan wat we daarmee graag zouden willen doen."

Tips om zin te krijgen

Zorg voor een opwindende sfeer. Jenna (28 jaar): "Ik geef mijn vriend wel eens een erotische massage. Ik leg het matras dan op de grond, zet de kachel hoger en maak de kamer gezellig. Als de sfeer prettig is kan ik me veel beter overgeven."

Tips om zin te krijgen

Zorg dat je ontspannen bent en niet afgeleid wordt. Bas (45 jaar): "Ik kan pas helemaal ontspannen als de kinderen op bed liggen. De lekkerste seks hebben we als we een weekendje weg zijn, of als de kinderen uit logeren zijn.”

Bovenaanzicht van twee mensen met ontblote bovenlijven artistiek liggend op elkaar. De vrouw laat haar handen over de rug van de man gaan.
Tips voor prettige seks

Het is belangrijk dat seks iets prettigs voor jullie beide is. Communiceer er met elkaar over en geniet vooral van elkaar!

 • Intimiteit
  Weet dat seks niet in de slaapkamer begint. Besteed aandacht aan jezelf en elkaar, bijvoorbeeld door samen een weekendje weg te gaan, een avondje te gaan dansen of samen  te eten. Je doet dan dingen samen en voelt dan vaak meer intimiteit.
 • Sfeer
  Zorg ervoor dat je in de sfeer komt, alleen of met z’n tweeën. Let op dingen als temperatuur, verlichting, muziek, geur, uiterlijke verzorging.
 • Rollen
  Laat vaste seksrollen los, zoals actief, passief en initiatiefnemer.
 • Plezier
  Het gaat vooral om het plezier dat jij en je partner samen hebben, niet om de prestatie. Laat alle dingen die zouden ‘moeten’ varen, bijvoorbeeld het krijgen van een orgasme, dat vrijen minimaal drie keer per week moet of dat een goede vrijpartij minstens een half uur moet duren.
 • Communicatie
  Laat weten wat je nodig hebt en prettig vindt. Dit kan met woorden, maar je kunt ook de hand van je partner pakken en wijzen wat je fijn vindt.
Aanzicht van mannelijk halfnaakt bovenlijf met hand erop.
Tips voor prettige seks
 • Stel je flexibel op
  De ene keer kan seks heel spannend en opwindend zijn, de andere keer vooral knus en weer een ander keer stelt het weinig voor. .
 • Wees praktisch en vooral creatief
  Loop je tegen praktische belemmeringen aan? Er zijn verschillende wegen naar Rome, ook in bed. Tijdstip en plaats hoeven niet vast te liggen. Let op je persoonlijke omstandigheden en pas je daarop aan. Slapen de kinderen bij je op de slaapkamer en remt je dat af? Vrij dan in de woonkamer. Ben je ‘s avonds uitgeteld van het werken? Vrij dan ‘s ochtends.
 • Nieuwe dingen proberen
  Wees avontuurlijk en probeer nieuwe dingen. Breng variatie aan in de manieren waarop je met elkaar vrijt, geef eens een erotische massage. Laat je inspireren door erotische boeken, films en websites.
 • Speeltjes
  Probeer eens hulpmiddelen of seksspeeltjes. Ga een seksshop binnen, alleen of met je partner, of kijk in een seksshop op internet. Misschien zit er iets tussen dat je aanspreekt.
 • Aanraken
  Raak elkaar terloops of langer aan. Door te variëren in de manier en intensiteit waarop je elkaar aanraakt ontstaat er intimiteit en ook spanning. Als je elkaar in het dagelijks contact aanraakt, is de stap naar knuffelen en vrijen vaak kleiner. Vergeet niet: seks is niet alleen lust, maar ook intimiteit, contact en erotiek.
1/2
Leer meer met deze oefening Roze bril

In deze oefening verzamel je erotische prikkels uit je omgeving. Dat doe je door op een ‘dubbelzinnige manier’ naar je omgeving te kijken.

Oefening
Transgender
Leer meer met deze oefening Moodboard

In deze oefening ga je een collage maken over seksualiteit. Daardoor krijg je een duidelijker beeld van wat seks voor jou betekent.

Oefening

Meer inspiratie? kijk hier voor boeken, films en meer

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.