Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Ook in Zuid-Limburg krijgen bezoekers van aborutsklinieken soms te maken met (verbaal) agressieve anti-abortusdemonstranten. Daarnaast voelen vrouwen* die ongewenst zwanger raken en kiezen voor abortus, zich vaak alleen. Dit komt door het taboe op onbedoelde zwangerschap en abortus. Daarom is Stichting Samen naar de Kliniek op zoek naar vrijwillige abortusbuddy’s in Roermond.
Stichting Samen naar de Kliniek zet zich ervoor in dat niemand zich alleen voelt van en naar een abortuskliniek. Dit abortusbuddy-project is in 2019 gestart door De Bovengrondse, in samenwerking met het Humanistisch Verbond en het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA). Als reactie op de toenemende intimidatie bij abortusklinieken door anti-abortusdemonstranten, en het uiblijven van een landelijke aanpak hierop. Sinds december 2021 is het een zelfstandige stichting.
In de afgelopen 3 jaar bleek dat veel aanvragen voor een abortusbuddy niet alleen voorkomen uit angst voor demonstranten, maar ook uit eenzaamheid. Sommige vrouwen kunnen of durfen niemand in hun omgeving in vertrouwen te nemen. Bijvoorbeeld uit angst voor de reacties.
Een abortusbuddy begeleidt hen van en naar de abortuskliniek, ook als er géén demonstranten staan. Stichting Samen naar de Kliniek benadrukt: “Als buddy zijn we er om de zwangere te steunen, met respect voor diens keuze. Kiezen zij er op de stoep van de abortuskliniek voor om toch niet naar binnen te gaan, dan zijn wij er voor ze, net zo goed als wanneer ze wel naar binnen gaan.”
Vanaf maart 2023 worden abortusbuddy’s in Roermond aangeboden. Zij zijn al actief in Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Zwolle, Groningen, Amsterdam en Haarlem/Heemstede zullen later dit jaar volgen.
Wil je abortusbuddy worden in Roermond? Tot en met 15 maart kun je je aanmelden via deze link. Heb je zelf behoefte aan een abortusbuddy? Dan kun je hier een aanvragen.
*vrouwen, trans- en non-binaire mensen die zwanger kunnen worden
Lees onze meest recente artikelen en ervaringsverhalen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.