Zoeken
Onderwerp

Onbedoeld zwanger

Een onbedoelde zwangerschap kan iedereen overkomen. Soms wordt er geen anticonceptie gebruikt, niet goed gebruikt, of de anticonceptie werkte niet goed. Jaarlijks worden ongeveer 67.000 vrouwen* onbedoeld of ongepland zwanger. Een onbedoelde zwangerschap hoeft niet per se ongewenst te zijn.

Is de zwangerschap onbedoeld of ongepland, dan zijn er vier mogelijkheden:

  • De zwangerschap uitdragen en het kind zelf opvoeden.
  • Pleeggezin: de zwangerschap uitdragen en het kind niet zelf opvoeden, maar afstaan aan een pleeggezin. In dit geval kun je wel contact houden met je kind.
  • Adoptie: de zwangerschap uitdragen en het kind niet zelf opvoeden, maar afstaan ter adoptie.
  • Abortus: de zwangerschap laten afbreken.  

Hulp bij keuze

Sommige vrouwen (en hun partner) weten direct wat ze willen als ze onbedoeld zwanger zijn: het kind houden of de zwangerschap afbreken. Anderen vinden het veel moeilijker om die keuze te maken. Voor hen kan het fijn zijn om hulp te krijgen bij het maken van een keuze. Dat kan bij de huisarts, maar ook bij Fiom. Deze organisatie is gespecialiseerd in neutrale, professionele hulp bij een onbedoelde zwangerschap. Fiom helpt zwangere vrouwen (en partner) bij het maken van een keuze: de zwangerschap afbreken of uitdragen.

Meer informatie op Fiom.nl

Fiom biedt ook een online keuzehulp aan.
Naar de online keuzehulp bij onbedoelde zwangerschap

Fiom heeft een brochure ‘Zwanger en nu? Vrouwen met een licht verstandelijke beperking’. Hulpverleners kunnen deze gebruiken wanneer zij met deze vrouwen praten over een ongewenste zwangerschap. In de brochure wordt met tekeningen en eenvoudige taal uitgelegd welke mogelijkheden de vrouw heeft.
Bekijk de brochure

Siriz biedt ook hulp bij het maken van een keuze bij onbedoelde zwangerschap. Siriz komt voort uit de VBOK (Vereniging Bescherming Ongeboren Kind). De organisatie werkt vanuit christelijke waarden. De organisaties Schreeuw om Leven en Er is hulp zijn tegen abortus.
Meer informatie op Siriz.nl

Er is een online informatiepunt voor als je (meer) hulp wilt bij het maken van jouw keuze.
Informatiepunt voor onbedoelde zwangerschap

Abortus

Als je zeker weet dat je de zwangerschap wilt afbreken, kun je contact opnemen met je huisarts of een abortuskliniek bij jou in de buurt. Bij overtijd zijn er ook huisartsen die medicatie geven voor afbreking van een zwangerschap. Niet alle huisartsen doen dit of zijn hierin geschoold. Als je kiest voor afbreking van een zwangerschap, heb je geen verwijzing nodig van een huisarts naar een abortuskliniek. 

Meer over abortus

 

*en mensen met een baarmoeder

Veelgestelde vragen

  • Hoe weet ik of ik zwanger ben?

    Word je ongesteld? Dan ben je niet zwanger. Je kunt soms een paar dagen later ongesteld worden dan verwacht. Dit is niet erg.

    Word je niet ongesteld? Dan ben je misschien zwanger. Koop dan een zwangerschapstest bij de drogist, de apotheek, supermarkt of online. Deze kun je thuis zelf doen met urine. Wacht met testen tot de dag waarop je normaal gesproken ongesteld zou worden. Dan heeft je lichaam zoveel zwangerschapshormonen aangemaakt dat een test ze kan meten. De uitslag is onbetrouwbaar als je de test te vroeg doet.

    Bij je huisarts kun je ook een zwangerschapstest laten doen. Deze is gratis.

  • Ik ben overtijd en zwanger. Ik weet zeker dat ik de zwangerschap wil afbreken. Wat kan ik doen?

    Als je zeker weet dat je zwanger bent en je wilt de zwangerschap niet uitdragen, dan kun je de zwangerschap laten afbreken. Als je 16 dagen of korter ‘overtijd’ bent, is dit een overtijdbehandeling. Je hebt dan geen 5 dagen verplichte bedenktijd voor je de zwangerschap kunt laten afbreken. Je moet dan wel binnen die 16 dagen bij een abortuskliniek terecht kunnen. Sommige huisartsen schrijven de abortuspil voor bij een overtijdbehandeling.  Lees meer over een (vroege) abortus.

  • Ik ben ongewenst zwanger maar kan er met niemand over praten. Waar vind ik hulp?

    Als je ongewenst zwanger bent, sta je voor een moeilijke keuze. Het helpt om er met anderen over te praten, maar het blijft jouw eigen keuze. Niemand mag je overhalen of dwingen tot het uitdragen of afbreken van een zwangerschap. Als je erover wilt praten met iemand die jou niet stuurt in het maken van een beslissing, dan kun je 24 uur per dag chatten of bellen met neutrale hulpverleners. Zij kunnen je ook verwijzen naar hulp in jouw buurt. Kijk op www.infopuntonbedoeldzwanger.nl.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.